Carinici su 29. februara 2020. godine na prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 12 dijagnostičkih aparata, čija je vrednost procenjenana gotovo 900.000 dinara, saopštila je Uprava carina Srbije.

Prekršaj je otkriven kada je na red za ulaznu kontrolu došao automobil slovačkih registarskih oznaka, kojim je na relaciji Bratislava-Kovačica putovalo petoro državljana Srbije, koji imaju slovačke radne i boravišne vize.

„Mada su na prelaz ušli preko zelenog kontrolnog prolaza, namenjenog onima koji nemaju ništa za prijavljivanje, oni su to i potvrdili prilikom susreta sa carinicima, negirajući da imaju bilo šta osim ličnog prtljaga. Detaljnom kontrolom se ispostavilo da to nije tačno, jer je između drugog i trećeg reda sedišta, na podu ispod kofera i torbi, pronađeno 12 novih uređaja za merenje električnih impulsa biološki aktivnih zona koje nose informacije o stanju tkiva i organa“ čija je vrednost procenjena na gotovo 900.000 dinara“, piše u saopštenju.

Zbog nedozvoljene trgovine krivična prijava će biti podneta protiv 55-godišnjeg vozača iz Kovačice, a pored krijumčarene robe, biće zadržan i automobil.