Foto: uprava carina

Carinici su u saradnji sa policijom, u dva navrata sprečili malverzacije sa pogonskim gorivom na brodu „Sveti Filip i Jakov“, koji plovi pod slovačkom zastavom u vlasništvu domaće kompanije.

Na tom brodu je, kako je saopšteno iz Uprave carina, najpre otkriven manjak, a potom višak nafte, u ukupnoj količini od gotovo 120.000 litara.

Najpre je 22. aprila 2020. godine prilikom vanredne kontrole u luci Bogojevo, tri dana nakon što je brod ušao u našu zemlju, utvrđeno da u njegovim pogonskim tankovima nedostaje preko 67.000 litara nafte, koja je zamenjena vodom.

Tada je protiv zapovednika broda i brodske kompanije pokrenut prekršajni postupak zbog izuzimanja robe ispod carinskog nazora, navodi se u saopštenju.

Foto: uprava carina

Juče je u luci Veliko Gradište izvršena izlazna revizija istog broda, a na njemu je pronađen višak nafte u količini od preko 50.000 litara.

Brodska posada za ovu naftu nije imala ikakvu propratnu dokumataciju, dokaze o poreklu, niti objašnjenje kako se to pogonsko gorivo našlo u brodskim tankovima.

Ovaj slučaj će nadalje preuzeti istražni organi i tužilaštvo, jer se malverzacijama i preprodajom goriva na crnom tržištu nanosi milionska šteta državnom budžetu, upozorila je Uprava carina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar