Čaba Der Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Čabi Deru, koji je u Srbiji u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Nebojše Markovića, drugostepeni sud u Mađarskoj je potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog likvidacije hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića u julu 2018. u Amsterdamu, i Lasla Ventule dva meseca kasnije u Budimpešti.

Prema onome što su preneli mađarski mediji, sud je odbio Derovu žalbu, navodeći da je on tokom postupka govorio „da je ispravno uzimati pravdu u svoje ruke, čak i ubijati, jer su životi kriminalaca bezvredni“, prenele su Novosti.

Istaknuto je i da nije bilo moguće utvrditi motive, a da iz dokaza proizlazi da je žrtve ubijao iz ličnih razloga, i zaključak suda je da se samo doživotni zatvor može smatrati srazmernom kaznom koja će druge odvratiti da počine slična krivična dela.

Tužilaštvo je, kako navode mediji, tražilo da Deru, koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo, nikada ne bude omogućeno da izađe iz zatvora, ali je sud odlučio da mu omogući da molbu za uslovni otpust podnese posle 40 godina.

Der je posle ubistva Nebojše Markovića u Beogradu, u januaru 2019, uhapšen u jednom hotelu u Pragu dva meseca kasnije. Njegovo izručenje tražile su Srbija i Mađarska, ali je izručen Mađarskoj.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Južnom Bulevaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar