Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Suđenje za ubistvo političara Olivera Ivanovića 2018. godine, koje se održalo u sredu, obeležilo je odustajanje zaštićenog svedoka od svedočenja, jer je, kako tvrdi, uplašen za svoj, ali i život svoje porodice. Porodica ubijenog Olivera, u razgovoru za list Nova, ističe da sada ostaje nada da i ostali svedoci neće odustati od svedočenja i ukazuje da je ovo posledica sprege politike i kriminala koja je od početka nadvijena nad slučajem likvidacije političara.

Kako su mediji preneli, zaštićeni svedok je u izjavi 2018. godine kritikovao one koji nisu želeli da svedoče u ovom slučaju, međutim, sada je naprasno došlo do promene. Svedok je na suđenju u sredu navodno tvrdio da je „uplašen za svoj i život svoje porodice“, a zasad nije poznato koje su okolnosti dovele do toga.

Od ubistva lidera Građanske inicijative SDP prošlo je više od četiri godine, a još uvek nije poznato ko je ubica, a ko nalogodavac zločina. U Prištini se vodi postupak protiv šest osoba zbog sumnje da su umešani u ubistvo – Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Radeta Basare i Žarka Jokanovića, koji su u trenutku ubistva bili pripadnici Kosovske policije. Na optužnici je i Silvana Arsović, koja je bila sekretarica pokojnog Ivanovića, kao i Marko Rošić, koji je prema optužnici, pratio svaki korak ubijenog lider GI SDP.

oliver ivanović
Oliver Ivanović Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Čini se da pomenuti postupak u skorije vreme neće dobiti epilog, a postavlja se pitanje i da li će odustajanje zaštićenih svedoka od svedočenja doprineti rasvetljavanju zločina doprineti.

“Odustajanje zaštićenog svedoka ukazuje na krhkost institucija na Kosovu i njihovu nemogućnost da se sprovede postupak do kraja. Strah svedoke je opravdan jer znamo o kakvom kriminalu se radi kada je reč o toj teritoriji. Ostaje nam samo da se nadamo da ostali svedoci neće odustati od svedočenja. Mi nemamo informaciju o kome se radi, odnosno ne znamo identitet tog svedoka, ali moram da istaknem da nas je informacija poremetila”, kaže advokat Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog političara.

Ističe da na delu vidimo spregu politike i kriminala.

Pročitajte još:

“Ova situacija ukazuje na ono što sve vreme osećamo – spregu politike i teškog kriminala koja je nadvijena nad ovim predmetom. Oliver je izgubio život zbog politike, jer nije želeo da igra po tuđim pravilima. Da bi se rasvetlilo njegovo ubistvo neophodna je promena političkih okolnosti, potrebna je politička volja i u Beogradu i u Prištini, ali i sinergija toga. Kada se to desi, tada će se znati ko je ubio Olivera, ali i ko je nalogodavac zločina”, kaže Ivanović.

Podsetimo, kosovski političar Oliver Ivanović, lider Građanske incijative SDP, ubijen je 16. januara 2018., a ni četiri godine nakon ubistva ne zna se ko je nalogodavac zločina koji je potresao srpsku javnost.

Od 16. januara 2018. do danas ni srpski ni kosovski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u Ivanovića.

Kamere nisu radile

Iako su na prostorijama njegove stranke bile postavljene kamere, one u trenutku ubistva nisu radile. Šta je sa ostalim kamerama koje su, kako se govorilo, postavljene po celoj Severnoj Mitrovici i kako je moguće da se ni na jednoj ne vide ubice, pitanja su na koje odgovora nema već četiri godine.

BONUS VIDEO: Lančani udes na putu Čačak-Užice: Povređene dve osobe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar