Foto: Printscreen/N1

Branko Miljković (53), vlasnik građevinskih firmi "MBA Ratko Mitrović" i "MN gradnja”, kome je danas određen pritvor do 30 dana zbog napada na pripadnike komunalne milicije na dužnosti, od ranije je javnosti poznat po brojnim aferama koje ima iza sebe. Miljkovićeva firma, koja je godinama unazad dobijala brojne unosne projekte poput izgradnje platoa na Slaviji, više puta se u medijima pominjala, kako zbog neuspešnih radova, tako i zbog neisplaćivanja plata svojim radnicima.

Miljković je priveden u nedelju uveče, a pomenuti incident dogodio se na gradilištu u Bulevaru Heroja s Košara u Beogradu, gde je komunalna milicija došla po prijavi građana da neko pali gumu. Vlasnik građevinskih firmi je počeo da vređa policiju, da bi zatim i udario dva komunalna radnika, nakon čega je priveden u policiju.

Inače, ime vlasnika građevinskih firmi „MBA Ratko Mitrović“ i „MN gradnja“ ni ranijih godina nije izostajalo iz medija i povezivan je sa nekoliko afera. Elem, šira javnost u Srbiji za Miljkovića, čije firme godinama unazada dobijaju unosne državne projekte, prvi put je čula 2011., kada ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tada funkcioner i drugi čovek Srpske napredne stranke, pomenuo.

Vučić je tada izjavio da je Zvonko Veselinović, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte na KiM, ali i koja navodno stoji iza ubistva Olivera Ivanovića januara 2018. u Prištini, „sitna riba“ u odnosu na biznismena Branka Miljkovića.

Miljković, koji je svojevremeno u medijima oslovljavan i „kraljem puteva“ na severu Kosovu i Metohije, te da su se tamo mogli viđati samo njegovi kamioni, u centru pažnje našao se i pre dve godine nakon izbijanja afere oko izgradnje platoa na Slaviji. Naime, njegova kompanija „MBA Ratko Mitrović“ bila je tada glavni izvođač radova, koji su zbog lošeg kvaliteta i brojnih falinki morali da se popravlju, pa je i sam rok za otvaranje platoa bio pomeren.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Miljković se, ubrzo nakon ovih optužbi, građanima izvinio što su radovi na Slaviji loši, zbog čega su morali da ih „o svom trošku“ popravljaju. On je tada rekao da „nema opravdanja za stanje u kome se nalazi plato na Slaviji“.

„Ovim putem želim da se izvinim svim građanima Beograda koji ne mogu da koriste plato na adekvatan način, želim da se izvinim i gradonačelniku i gradskom menadžeru Goranu Vesiću koji su apsolutno u pravu i koji ni krivi ni dužni trpe kritike“, rekao je Miljković ranije za medije.

Ipak, za neuspeh je krivio tadašnje rukovodstvo svoje firme, pa je i najavio krivičnu prijavu protiv direktora projekta.

Šampion u dobijanju unosnih projekata

Samo godinu dana od pomenutog skandala, Miljković se ponovo našao u žiži javnosti. Tada se deo radnika „MBA Ratko Mitrović niskogradnja“ požalio da nije primio šest plata i osam naknada za prevoz za 2018. godinu.

Radnici su tada tvrdili da su im plate najpre bile umanjene, kao i da su ubrzo nakon toga prestali da ih primaju.

Miljkovićeve firme su tokom ranijih godina dobijale brojne unosne poslove na teritoriji Srbije. Među projektima koji su dodeljivani njegovim firmama jesu obilaznica na Petlovom brdu, izgradnja prugi, socijalnih stanova, gernatoloških centara i slično.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare