Potraga za specijalacem vojske koji je nestao prilikom skoka iz helikoptera Foto:N1

"Ministarstvo odbrane je postalo potpuno zatovoreno za medije. Nekad je komunikacija bila dvosmerna, a sada su saopštenja politička. Ranije se dolazilo na mesto nesreće, davale su se izjave da se javnost umiri. Mnogo je vremena prošlo od jutros, a mi ni sada nemamo drugu informaciju, makar o zdravstvenom stanju povređenog podoficira. U MO postoje pravila i uputstva za komuniciranje sa javnošću, ali se oni toga ne pridržavaju", rekao je Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Gostujući u emisiji Newsnight, Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, je rekao da bi Uprava za odnose za javnošću trebalo da na bar nekoliko sati pruža informacije o nesreći koja se desila danas oko 12.15 sati kada je jedan podoficir 72. brigade za specijalne operacije, tokom realizacije redovne obuke skakanja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“, teško povređen, dok se za drugim podoficirom, nakon pada u vodu, i dalje traga.

„Ministarstvo odbrane treba da javnost obaveštava bar o zdravstvenom stanju povređenog podoficira. Ono što sada sigurno znamo, reč je o dvojici podoficira. Oni su skakli, ne znamo da li iz MI-8 ili iz Gazele. Gazela može niže da se spusti i to je bezbedno, ali MI-8 ne može nisko da se spusti da ne bi povukla vodu pa zbog toga mora da se skače sa veće visine. To je i ranije dovodilo do povreda. Prema mojim saznanjima, danas se desio se nalet vetra, i bojim se da ih je udar vetra izbacio iz helikoptera. Bojim se da je došlo do nečeg nepredviđenog“, rekao je Bošković.

Druga stvar u kojoj može da leži problem je, kako je naveo, selekcija specijalaca 72. brgade što, kako je naveo, podrazumeva njihovo školovanje, kurseve koje pohađaju i obrazovanje.

„Ta selekcija mora biti zuzetna. Na nivou JNA, u mojoj generaciji je bilo samo 12 specijalaca, i svi su morali da imaju makar srednju školu, jer moraju da se znaju osnovi fizike i hemije. Ne može se ići sa osnovnom školom u specijalce samo zato što to volite. Dolaskom Vulina sve se srozalo, on je terao psihologe da smanje kriterijume kako bi više ljudi došlo. Onda imate razliku u platama, specijalcima u 72. se daje 300 hiljada dinara mesečno, i to sa osnovnom školom, a istim tim specijalcima u rečnoj flotili date 120 hiljada. Ali u ovom trenutku kada tragamo za čovekom, to je sada u drugom planu“, naveo je Bošković.

Komentarišući potragu za podoficirom koji je nestao, Bošković je rekao da nije reč o potrazi u reci, na primer Dunavu ,koji je brz i koji „nosi“.

„Kanal Dunav – Tisa – Dunav je pun mulja, ogroman je mulj, a vidljivost je nikakva. Ako je on skočio sa više od 10 metara i desio se udar vetra što je veoma nezgodno, sigurno su obojica nezgodno pala, dok je nestali podoficir najverovatnije kao tane uleteo u mulj. Ne bi voleo da se potraga završi tragično, ali je problem što nam komisija sve ovo neće reći“, objasnio je Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Komentarišući nedostatak informacija u javnosti o ovom događaju Bošković je rekao da je Ministarstvo odbrane „postalo potpuno zatovoreno za medije“.

„Nekad je komunikacija bila dvosmerna, saopštenja su sada politička. Ranije se dolazilo na lice mesta, ministarstvo je davalo izjave da se javnost informiše i umiri. Sada je mnogo vremena prošlo od događaja, a mi još uvek nemamo drugu informaciju. Samo jednu. Postoje pravila i uputstva za komuniciranje sa javnošću ali se oni toga ne pridržavaju“, rekao je on.

Bošković je naveo i da su se i u prošlosti na vežbama dešavale povrede.

„Dobar trening i dobra vežba čine dobrog profesionalca ali opet ponavljam – on mora imati dobra teorijska znanja. Mora da bude potkovan fizikom i hemijom, da razume šta se dešava, da zna šta je, potisak, pritsak, zatvoreni sistem za disanje, da zna da ne sme da zaroni dublje od sedam metara, da zna kako da izron, kako treba da deluje sinhronizovano kada je sa kolegom u paru. Pilot je takođe taj u čijim je rukama visina i stabilnost helikoptera. MI-8 je mnogo stabilniji helikopter. Ali zato vi na vratima Gazele, levo i desno imate po dvojicu ronilaca. Ukoliko ne bi istovremeno i sinhronizovano iskočili Gazela bi se zaljuljala i ovi drugi bi trpeli posledice. Videli smo juče na vežbi sa Kobrama, da se šalju državne poruke, sve je u funkciji marketinga i u slikanju. Pa pobogu ljudi, bavite se obukom i profesionalcima“, istakao je Petar Bošković.

***

BONUS VIDEO – Zašto je Iran napao Izrael? Vojni analitičar tvrdi da je u pitanju čast i ponos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare