Centrom Smedereva u četvrtak uveče, oko 20.35 sati, odjeknula je snažna eksplozija. Iako se isprva mislilo da je eksplodirala plinska boca, naknadno je otkriveno da je vlasnik stana Đorđe A. (56) aktivirao eksploziv nakon što stanari koji su živeli u njegovom stanu nisu želeli da mu otvore vrata. Prema dosadašnjem toku istrage, kako saznaje Nova.rs, sumnja se da je Đorđe koristio najmanje tri kilograma čistog eksploziva.

Posle višegodišnjih bezuspešnih pokušaja da razreši svoje nesuglasice sa stanarima kako bi oni počeli da mu plaćaju dugovanja, Đorđe se odlučio da „reši probleme“. Kako je, prema rečima njegovih prijatelja, Đorđe konstantno trpeo uvrede i ponižavanja od strane podstanara, više puta je pokušavao da ih iseli iz svog stana na poslednjem, petom spratu zgrade na Trgu slobode.

„Kobnog dana Đorđa A. usnimile su kamere sa obližnje banke kako ide prema zgradi sa povećom torbom. u kojoj je prema dosadašnjim informacijama bilo više od tri kilograma eksploziva“, navodi izvor portala Nova.rs.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vlasnik stana je kobnog dana pokušavao više puta da ubedi stanare da napuste stan, ali bezuspešno. Tada se nesrećni čovek odlučio na najgore.

„On se bukvalno razneo eksplozivom, a tada je povredio Nikolu P. i njegovu sestru Miljanu P., kojima je izdao stan, porušio svoj i još dva stana na spratu. U stravičnoj eksploziji tragedija je mogla biti i veća jer je detonacija bila tako silovita da je uništila i okolne stanove, a samo pukom srećom nema više žrtava“, kaže naš sagovornik.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je za Nova.rs ispričao Đorđev komšija iz ulice u kojoj je živeo, stanari su mu dugovali oko 7.000 evra, a duže od dve godine, nisu plaćali ni kiriju, ni račune.

„Zamenili su bravu, maltretirali su ga. I on se odlučio na tako drastičan čin. Ja za njega imam samo lepe reči. Bio je programer kad to niko nije radio, bio je dobar u tome. Nije imao rođenu braću i sestre, ima sestre od ujaka i strica , jedna od pd njih je bila sinoć. Niko ne zna odakle mu eksploziv, to nas je sve iznenadilo. On je bio najmirniji od svih nas ovde. Videli smo se pre neki dan, delovao je u redu. Njemu su ovde u kuću dolazili izvršitelji jer oni u stanu nisu plaćali račune, a stan se vodii na njegovo ime. Detonacija se čak čula u obližnjem selu, zvao me je prijatelj da pita o čemu se radi. Uveče je došla policija, lupali su, tražili… Ja kad sam čuo gde je bila eksplozija, povezao sam da ima stan tamo. On je na kraju od žrtve ispao zločinac. Da je imao porodicu, možda je bilo drugačije. Samoća je teška“, naveo je za Nova.rs komšija Saša V.

Podsetimo, veća tragedija je izbegnuta jer je devojčica koja živi u stanu ispred kog se u četvrtak uveče stanodavac Đorđe A. (56) razneo bombom, za samo pet minuta je izbegla tešku nerseću jer je sa dedom izašla napolje. Kako pričaju komšije dan nakon detonacije, prava je sreća da nije bilo u stanu jer inače retko izlazi sa dedom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare