Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Bivšem svešteniku SPC Zoranu Maksimoviću (59), koji je uhapšen zbog sumnje da je obljubio, a potom i tri godine progonio, maloletnu devojčicu iz Kaluđerice, preti 15 godina robije. Bludni pop osumnjičen je za dva krivična dela: obljubu zloupotrebom položaja i proganjanje, a prema Krivičnom zakoniku samo za prvo krivično delo može biti osuđen na 12 godina zatvora, a kako je devojčica, koja je u tom trenutku imala svega 15 godina nakon toga ostala trudna, kazna mu može biti i do 15 godina robije.

Isto tako, za krivično delo proganjanje, Maksimoviću preti maksimalna kazna koja bi bila još tri godine iza rešetaka, piše Blic.

„Nastavnik, vaspitač, staralac, usvojilac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja ili nege, kazniće se zatvorom od jedne do deset godina. Ako je delo iz stava 2. ovog člana učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do dvanaest godina. Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti za delo iz stava 1. zatvorom od šest meseci do pet godina, za delo iz stava 2. zatvorom od dve do dvanaest godina, a za delo iz stava 3. zatvorom od pet do petnaest godina“, navedeno je u Krivičnom zakoniku.

Raščinjenom svešteniku crkve „Svetog Joakima i Ane“ Zoranu Maksimoviću su, kako je „Blic“ ekskluzivno objavio, lisice na ruke stavlje nepre nekoliko dana, ali početak ovog najblaže rečeno bizarnog slučaja, datira još od pre nekoliko godina. On je svoju žrtvu, tada petnaestogodišnju devojčicu, primetio kada je 2017. godine počela da dolazi kod njega da se ispovedi.

Sveštenik Zoran Maksimović, kako saznajemo, devojčici se približio kada je dolazila kod njega na ispovest. Tokom dve godine, kako saznajemo, uporno je manipulacijama pokušavao da zasnuje emotivni seksualni odnos sa njom, ali mu to tada nije uspeo. Međutim, tokom vršenja službe i obilaska parohije 2019. godine, bludni sveštenik je došao do kuće u kojoj devojčica živi. Nažalost, u tom trenutku maloletnica je bila sama u domu i bludni sveštenik je iskoristio situaciju i inicirao seksualni odnos sa maloletnicom koju je tada deflorisao.

Maloletnica i on su nastavili vezu, a ona je posle nekoliko meseci ostala u drugom stanju. Nakon što je prekinula trudnoću, sveštenik je nastavio da je proganja i uznemirava. U martu 2020. njegova opesija je dostigla tolike razmere da je i fizički nasrnuo na nju i povredio je.

Maksimović se na jučerašnjem saslušanju kod tužioca branio ćutanjem, a protiv njega su podnete dve krivične prijave – za obljubu zloupotrebom položaja i proganjanje.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar