Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC; printscreen/Tvhappy; printscreen/Tv SPORT KLUB

Braća Ljuban i Miljan Vidović, poznatiji kao braća Hofman, privedeni su nakon što su isplivali brojni snimci na kojima se vidi kako maltretiraju više nepozantih osoba, a ukoliko se njihova krivica dokaže, mogli bi da završe sa višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Kako je saopštilo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, policija je Vidoviće lišila slobode zbog sumnje da su počinili krivična dela zlostavljanje i mučenje iz Člana 137 Krivičnog zakonika Republike Srbije i krivično delo nasilnočko ponašanje iz Člana 344 Krivičnog zakonika.

Miljan i Ljuban Vidović Foto: printscreen/TV SPORT KLUB, printscreen/TV Happy

Kako je u tom zakoniku navedeno, ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, kazniće se zatvorom do jedne godine.

Takođe, navodi se i da ko primenom sile, pretnje, ili na drugi nedozvoljeni način drugome nanese veliki bol ili teške patnje s ciljem da od njega ili od trećeg lica dobije priznanje, iskaz ili drugo obaveštenje ili da se on ili neko treće lice zastraši ili nezakonito kazni, ili to učini iz druge pobude zasnovane na bilo kakvom obliku diskriminacije, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Što se tiče krivično dela nasilničko ponašanje, navodi se da ko grubim vređanjem ili zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja prema drugom, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrožava spokojstvo građana ili teže remeti javni red i mir, kazniće se zatvorom do tri godine.

Ukoliko je delo izvršeno u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda ili je došlo do teškog ponižavanja građana, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Negirali krivična dela

Nakon što su privedeni, braća Vidović su saslušani i oni su pred tužiocem negirali krivična dela koja im se stavljaju na teret, a potom im je određen pritvor da ne bi uticali na svedoke ili ponovili dela za koja se sumnjiče.

Foto: Instagram/serbialive_beograd/dj.ruza.official

Ipak, moguće je da će pomenuta krivična dela za koja se trenutno terete tužilaštvo prekvalifikovati u zavisnosti od prikupljenih informacija o događajima sa kojima se braća Hofman povezuju ali i u odnosu na ono što će svedoci kazati na saslušanju.

„U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati oštećene i svedoke i prikupiti ostale dokae radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i pravne kvalifikacije. MUP će nastaviti u saradnji sa tužilaštvima da prikuplja i ostale dokaze, tačnije da proverava sve informacije kako bi se utvrdilo da li se u njihovim radnjama i za sada NN lica stiču obeležja i nekih drugih krivičnih dela, o čemu će javnost biti obaveštena“, kazali su iz tužilaštva.

Nasilje na traci

Braću Hofman, podsetimo, javnost je imala priliku da vidi na brojnim video snimcima koji su se pojavili u javnosti, a na kojima su nasilni prema nepoznatim osobama. Najpre je kamera usnimila Miljana Vidovića nekoliko meseci, u grupi batinaša koju je predvodio generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, pred miting Srpske napredne stranke u Pančevu.

Potom je isplivao snimak iz Republike Srpske na kom se vidi kako Ljuban Vidović preti zaposlenima u kafiću „Strit“ u Modriči, govoreći kako „reketira pola grada“.

Zatim je na društvenim mrežama osvanuo snimak kako Miljan Vidović šamara radnika jednog ugostiteljskog lokala, a onda i još jedan na kom Miljan udara navodno dostavljača brze hrane. Ko je zabeležio ove snimke koji su izazvali uznemirenje javnosti i plasirao ih, u ovom trenutku nije poznato.

Braća Hofman privedena su u jednom ugostiteljskom lokalu u tržnom centru, a zajedno sa njima bio je i advokat.

Ko su braća Hofman?

Braća Ljuban i Miljan Hofman Vidović, koje je javnost upoznala po snimcima nasilja, inače su kik-bokseri čija je sportska karijera ostala u senci brojnih incidenata. Takođe, sudilo im se za otmicu muškarca.

Naime, protiv Ljubana Vidovića se vodio postupak u Republici Srpskoj jer je sa bratom Miljanom navodno oteo Nenada Jakovljevića iz Bijeljine, maja 2018. godine. Za Ljubanom se dugo tragalo, a kako su mediji u Republici Srpskoj pisali, predao se u septembru 2022. godine i priznao da je zajedno s bratom oteo Jakovljevića, kako bi mu naplatili dug. Okružni sud u Banjaluci osudio ga je na godinu dana zatvora, međutim Ljuban ju je zamenio za novčanu kaznu u iznosu od 18.050 KM, koju je platio.

Sa druge strane, Miljan Vidović, boreći se pod zastavom Srbije, osvojio je 2013. godine titulu šampiona sveta u disciplini K-1 poluteške kategorije do 81 kilograma. O njemu su mediji pisali pre izvesnog vremena, da je bio privatno obezbeđenje izvršiteljima koji su došli da oduzmu kuću porodici Kocić u Ulici Maksima Gorkog.

Bonus video: Novi snimak hapšenja braće Hofman u tržnom centru u Beogradu