Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Slobodan V. (26), Darko V. (34), Nikola T. (26), Nenad Z. (45), Darko S. (33) i Ljubiša K. (25) terete se za krivično delo iznuda, jer su, kako se sumnja, od kraja 2022. godine do 3. februara 2024. godine u Lazarevcu silom i pretnjom, kao grupa, sa umišljajem, pokušali da iznude novac od oštećenog I. O. Prema saznanjima portala Nova.rs, oni su oštećenom muškarcu pretili da će mu povrediti porodicu, ali i da će njega ubiti.

Kako je ranije saopštilo tužilaštvo, sumnja se da je oštećeni I. O. krajem 2022. godine od Slobodana V. pozajmio 500 evra uz dogovor da mu dug vrati uz mesečnu kamatu od 30%, što je oštećeni određeno vreme uredno plaćao.

„Pošto je obavestio Slobodana V. da više nije u mogućnosti da mu plaća kamatu, Slobodan V. mu je predložio da pod istim uslovima pozajmi 500 evra od osumnjičenog Nikole T, što je oštećeni i uradio i predao novac Slobodanu. Nakon toga su Slobodan V. i Nikola T. tvrdili da im duguje još 1.000 evra, pa je oštećeni pod njihovim pritiskom 20. februara 2023. godine kod javnog beležnika overio sačinjenu priznanicu u kojoj se navodi da je na ime pozajmice od Nikole T. tog dana primio 10.000 evra sa rokom vraćanja 31. marta 2023. godine, bez ikakve nadoknade i kamate, iako I. O. novac nije primio“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ilustracija Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Kako dodaju, oštećeni je potom stupio u kontakt sa osumnjičenim Darkom V, Slobodanovim rođenim bratom i osumnjičenim Nenadom Z. koji su mu predložili odlazak u Beč radi obavljanja izvesnih nezakonitih radnji kako bi zarađivao novac i predavao ga osumnjičenima.

„Sumnja se da su ga osumnjičeni 3. marta 2024. godine oko 1 čas na silu odveli u stan kod Darka V. gde su ga držali sat i po vremena zaključanog na zastakljenoj terasi, a potom prebacili u dnevnu sobu gde su ga tukli rukama i nogama i upućivali različite pretnje, koje se odnose na njega i njegovu porodicu. Nenad Z. ga je, pored ostalog, kako se sumnja, naterao da liže svoju krv sa poda. Nakon što je oštećeni pristao da uradi sve što su od njega tražili, osumnjičeni su ga odvezli do njegove kuće kako bi uzeo stvari i pasoš, a oštećeni je iskoristio pogodan trenutak i pobegao“, navodi se u saopštenju.

Ilustracija Foto:MUP Srbije

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, tog 3. marta prošle godine, I. O. je po dolasku na adresu odbio da izađe iz vozila, zbog čega je osumnjičeni Darko V. oštećenog nasilno izvukao iz vozila, uveo ga u kuću i narednih sat i po držao zaključnog na terasi.

„Nakog toga ga je osumnjičeni Darko V. prebacio u dnevnu sobu, gde su se nalazili i osumnjičeni Darko S., Nenad Z., osumnjičeni Ljubiša K., kao i još jedno NN muško lice, pa kako je oštećeni u razgovoru odbijao da po njihovom predlogu ode u Beč, svi osumnjičeni su počeli da ga udaraju rukama i nogama u predelu glave i tela, dok nije izgubio svest, dok mu je osumnjičeni Darko V. i pretio govoreći: „Ispucaćemo te, bićeš tranžiran, poješćemo ti uši, oko ćemo da ti iscedimo“, a zatim nastavio sa pretnjama da ukoliko ne vrati novac u iznosu od 10.000 evra i ne ode u Beč, da će mu pucati u noge i da će ga na kraju i ubiti, dok mu je osumnjičeni Ljubiša K. rekao: ,,Ja sam pucač, pucaću ti u noge“, navodi naš izvor iz istrage.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, oni su oštećenog muškarca primoravali da prodaje narkotike u Austriji kako bi vratio navodni dug.

Protiv svih osumnjičenih biće preduzete i dokazne radnje u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog dela protivpravno lišenje slobode za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, dok je za krivično delo iznuda zaprećena kazna zatvora od 5 do 15 godina.

Svi osumnjičeni su se na saslušanju u tužilaštvu branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar