Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Beogradski centar za ljudska prava podneo je poslanicima u Narodnoj skupštini i Vladi Srbije inicijativu za donošenje zakona o amnestiji po hitnom postupku, u okviru borbe protiv epidemije virusa Covid 19 u Srbiji, tvrdeći da se u zatvorima kontinuirano povećava broj zaraženih osuđenika.

Sa druge strane u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koja rukovodi svim zatvorima, za Tanjug kažu da u ovom trenutku ima ukupno 53 zaražena osuđenika i svi su smešteni u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

„Imajući u vidu da se u celom sistemu izvršenja trenutno nalazi 10.660 lica lišenih slobode, ova 53 lica čine 0,4 odsto od ukupne populacije“.

Ukazuju da su među ovom grupom i novoprimljena lica za koje je antigenskim testom utvrđeno prisustvo virusa odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu koji je uveden kao mera prevencije u svim zavodima od marta meseca.

Takođe u ovom broju ima i lica koja su već bila na meri lečenja.

“Svi se osećaju dobro, uglavnom bez izraženih simptoma, i nalaze se pod pojacanim medicinskim nadzorom u posebnom paviljonu koji je prilagođen za lica obolela od ove infekcije”, navode u Upravi i dodaju da njihovo lečenje obavljaju lekari ove bolnice u saradnji sa lekarima Infektivne klinike KC Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Međutim Beogradski centar, traži da se zakonom o amnestiji oslobode od daljeg izdržavanja kazne osuđeni za lakša krivična dela kojima je ostalo po par meseci do isteka pune zatvorske kazne, a radi rasterećenja zatvorskih kapaciteta.

Ovaj centar je saopštio, da je do informacija o povećanju broja zaraženih došao od osuđenika koji izdržavaju kazne zatvora i članova njihovih porodica.

Beogradski centar je u prilog svojoj inicijativi podsetio i na prenaseljenost u pojedinim ustanovama unutar zatvorskog sistema Srbije, ukazujući da usled takve situacije u pojedinim zavodima nije rerealno očekivati da se mere prevencije u njima efikasno sprovode.

Centar je narodnim poslanicima i Vladi Srbije predložio da posebno razmotre oslobođenje od daljeg izvršenja kazne lica osuđenih na kaznu zatvora dužu od tri godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od tri meseca izdržavanja kazne.

Takođe traže oslobođenje od daljeg izvršenja kazne lica osuđenih na kaznu zatvora dužu od tri godine, kojima će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od tri meseca izdržavanja kazne, od dana ispunjenja navedenog uslova.

Predlaže se i oslobođenje od daljeg izvršenja kazne lica osuđenih na kaznu zatvora između jedne i po i tri godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od dva meseca izdržavanja kazne.

Oslobođenje od daljeg izvršenja kazne lica osuđenih na kaznu zatvora između jedne i po i tri godine, kojima će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od dva meseca izdržavanja kazne, kao i lica osuđenih na kaznu zatvora do jedne i po godine, kojima će preostati manje od jednog meseca izdržavanja kazne, od dana ispunjenja navedenog uslova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar