mladi u srbiji
Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

Izbori za novog predsednika, ali i celo rukovodstvo Advokatske komore Srbije, održavaju se danas na Pravnom fakultetu u Beogradu. Glasanje je trenutno u toku, a zabeležena je velika izlasnost advokata.

Glasanje je počelo u 14 sati, a kako saznajemo s lica mesta, velika je izlasnost, koja je proteklih godina na izborima nezabeležana.

Pročitajte još:

O velikoj izlasnosti svedoči i činjenica da je u jednom trenutku praktično „zafalilo“ glasačkih listića za advokate koji su odlučila da izađu na ovogodišnje izbore u AKB.

Inače, kandidati za novog predsednika Komore su advokati Momčilo Bulatović, Zdenko Tomanović i Čedomir Kokanović.

Reč je o istaknutim pravnicima sa dugogodišnjim karijerama.

Ovogodišnji izbori odvijaju se u atmosferi protesta pravnika koji su proteklih meseci sve češći. Sprski advokati najpre su izašli na ulici zbog spornog Nacrta zakona o parničkom postupku, a potom i zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Obe novine nisu išle u korist građanima, te su advokati zatražili povlačenje, kako Nacrta izmena ZPP, tako i stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Beogradski advokati danas biraju predsednika, potpredsednika, 13 članova Upravnog odbora, pet članova Nadzornog odbora, disciplinskog tužioca, 10 zamenika disciplinskog tužioca, predsednika disciplinskog suda, zamenika predsednika disciplinskog suda i 22 sudije disciplinskog suda AKB, piše Tanjug.

Inače, glasanje bi trebalo do traje do kasno u noć, odnosno do nešto posle 21 sat, a očekuje se da se sutra ujutru već znaju rezultati izbora.

Nezadovoljstvo rukovodstvom

Inače, proteklih meseci među advokaturom vlada nezadovoljstvo zbog rukovostva, kako u Advokatskoj komori Beograda, tako i Advokatskoj komori Srbije.

Neretko se odluke rukovodstva AKB i AKS nisu bile u saglasnosti sa advokatima. Zbog toga su advokati zatražili i smene oba rukovodstva, odnosno predsednika AKS i AKB.

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar