Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije danas obeležava trostruku proslavu: Dan MUP-a, Dan policije i krsnu slavu Svete trojice, zbog čega je upriličen defile pripadnika MUP na platou ispred Palate Srbije na Novom Beogradu, gde se okupilo više hiljada građana.

Jutro u MUP-u Srbije počelo je svečano, najpre sečenjem slavskog kolača u ime obeležavanja slave – Svete Trojice. Sečenju su prisutovali ministar Nebojša Stefanović, državni sekretari Milosav Miličković i Biljana Popović Ivković, kao i direktor policije Vladimir Rebić, ali i ostali visoki funkcioneri MUP-a Srbije i zaposleni.

Foito: TANJUG/ MUP RS/bs

Centralna manifestacija odvijala se na platou ispred Palate „Srbija“ i počela je tačno u 11 časova fanfarama koje su najavile dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Raport predsedniku države i ministru policije predao je pukovnik policije Želimir Mrdalj.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Minutom ćutanja odata je počast preminulim građanima od korone virusa, među kojima je i osam pripadnika MUP-a.

Na početku manifestacije okupljenima se obratio ministar policije Nebojša Stefanović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Predstavljamo vam 400 polaznika, mladića i devojaka koji će vrlo brzo postati deo MUP. Želeo sam da Srbija danas upozna ove mlade ljude koji su zaslužili ovo mesto u našim redovima“, rekao je Stevanović na svečanosti ispred Palate Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Stefanović je rekao da su polaznici, kada je počela kriza zbog epidemije korona virusa, kada je bilo najteže, izrazili želju da nastave obuku i time zaslužili da postanu pripadnici MUP-a.

„Svi oni su odlučili da ostanu i nastave da uče i rade i da daju svoj doprinos za bezbednu Srbiju“, rekao je Stefanović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle obraćanja ministra policije Stefanovića, usledilo je uručenje nagrada najboljim policajima.

Direktor policije Vladimir Rebić bronzane medalje uručio je Nenadu Todorović iz Valjeva za hrabrost jer se spustio u bunar i spasio život starije žene, zatim, Saši Mitiću, načelnika odeljenja za suzbijanje nasilja, za posvećenost službi i uspostavljanje preventivnih mera, kao i Slađani Antonijević, zamenik načelnika odeljenje za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu, za zasluge.

Ministar Stefanović je srebrnu medalju uručio Ivanu Vučetiću, kapetanu policije, za hrabrost jer se spasio živote bebe i majke, koja je pretila da će skočiti sa terase.

Srebrnu medalju dobio je Goran Marković vodnik prve klase policije iz Jagodine za posvećenost službi, a zahvaljujući informacijama do kojih je došao zajedno sa kolegom u Jagodini je prošle godine u septembru zaplenjeno 140 kg marihuane.

Predsednik Vučić je zlatnu medalju dodelio komandiru odeljenja za protivdiverzivnu zaštitu policijske brigade Draganu Krtiniću za hrabrost, koji je u Kruševcu otklonio eksploviznu napravu sa jedne porodične kuće, a koja se aktiviranla odmah nakon premeštanja zbog cega je zadobio lakše telesne povrede.

Zlatnu medalju dobio je i Milorad Ćulum, šef odseka u sektoru unutrašnje kontrole u Novom Sadu, za posvećenost službi. Kako je na ceremoniji rečeno, on je doprineo velikom broju otkrivenih koruptivnih krivičnih dela.

Milan Gligorijević, pomoćnik načelnika sektora za analitičku, telekomunikacione i IT, treći je dobitnik zlatne medalje, koji se istako u uspostavljanju komunikacione infrastrukture, kao i na uspostavljanju sistema „Bezbedan grad“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije uručio je zlatne značke: Draganu Krtiniću, komandiru protivdiverzionog odreda jer je u Kruševcu uspeo da ukloni eksplozivnu napravu  sa ograde kuće i tom prilikom lakše ranjen, Miloradu Ćulumu, pokovniku policije iz Sektora unutrašnje kontrole MUP-a u Novom Sadu i Milanu Gligorijeviću, pukovniku policije za analitiku i elektrokomunikacije za uspostavljanje komunikacione infrastrukture i sistema „Bezbedan grad“.

„Danas je savršen dan da se proslavi postizanje napretka i boljitka u policiji“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahvalio pripadnicima MUP-a na zalaganju i požrtvovanju i dodao da će se nastaviti sa ulaganjima u opremu, oružje, ali pre svega, u ljude.

„Snaga policije se proširila za skoro 5.000 ljudi, za skoro 700 novih vozila, četiri helikoptera, a tri još očekujemo. Uz nove uniforme i opremu, plate veće za gotovo 40 odsto, nove stambene projekte za veterane, koji su u toku“, rekao je Vučić na obeležavanju Dana MUP-a ispred Palate Srbija. Takvo poštovanje nije nešto što predsednik ili vlada mogu da kupe ili poklone, već je zasluženo posvešćenoscu pripadnika policije, boljim rezultatima i većim pozudanjem čitave policije“, rekao je Vučić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je posebno zahvalio mladim polaznicima policije što su, kaže, pokazali ogromnu disciplinu i odgovornost tokom krize koja je izneadila ceo svet, ali ne i njih, i poželeo im mnogo uspeha u teškom radu.

„Vi ste ponajmanje bili iznenađeni i držali ste se hrabro, odgovorno i ozbiljno i time pokazali da zaslužujete policijsku značku i da se bavite jednim od najčasnijih zanimanja koje neka država može da ponudi”, rekao je Vučić.

Posle obraćanja predsednika Srbije i pripreme za svečani defile pripadnici MUP-a Srbije i polaznici Centra za osnovnu obuku prikazali su deo naučenih veština, karate vežbe,  tehnike delovanja i upotreba službene palice. Ove veštine građani su pozdravili gromoglasnim apaluzom. Napad je sa uspehom odbijen, a napadač savladan.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Usledila je tačka zaštite štićenog lica. Na nebu se pojavio i policijski gelikopter SA-342 Gazela. Na vežbi je prikazano kretanje, i napad na štićeno lice i upotrebu sile protiv napadača, koji je savladan i uhapšen.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Usledila je vežba pripadnika SAJ koji su izveli desantiranje iz dva helikoptera novog H-145M i AB-212. Iz Helikoptera H-145M sa visine od 18 metara izvršili 4 pripadnika desantiranje, a iz belog 6 pripadnika SAJ-a izveli su takođe desantiranje alpinističkom užadi.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Usledio je zatim i nalet trećeg helikoptera AB-212 tehnikom „grozd“ usedilo je izvlačenje četiri pripadnika SAJ- a.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Posle kraćih elemenata pokaznih vežbi usledio je policijski defile: Zastavnog voda Centra za obuku policije u Sremskoj Kamenici, prvi, drugi, treći, četvrti, peti ešalon 21. klase policije, ešalon policijske brigade, 1 ešalon Kraljevačkog odreda žandarmerije, 2 ešalon odreda žandaremrije Niš.

 

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare