Foto: Ivan Dinić/Nova S

Povodom obeležavanja 100 godina Advokatske komore Vojvodine, predsednik AKV Vladimir Beljanski izjavio je da ta komora, kao i advokatska profesija, „odolevaju“ aspiracijama dela izvršne vlasti da sputa njihovu nezavisnost i samostalnost.

“Odolevamo i pretenzijama političkih snaga da se infiltriraju u našu organizaciju i stave je pod svoju komandu. Odolevamo pritiscima koji dolaze i iz krugova advokatskih kartela ili krupnog kapitala“, rekao je Beljanski na Svečanoj akademiji povodom 100. rođendana AKV u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Dodao je da advokatura odoleva i pritiscima iz Evropske komisije, koji dolaze s ciljem da se ta profesija poistoveti sa komercijalnom delatnošću u uslovima tržišne konkurencije i „neoliberalne pometnje“.

„Za sada uspevamo da sačuvamo svoju autonomiju. Pritom, naša uloga nije samo defanzivna. Sa promenljivim rezultatima, ponekad i uz unutrašnju opstrukciju, uspevamo da sprečimo donošenje loših zakona i ruiniranje građanskih sloboda i prava“, kazao je Beljanski.

Govoreći o istorijatu AKV-a, Beljanski je rekao da se ta komora ubraja u najstarije ovdašnje ustanove od javnog značaja koje deluju u kontinuitetu i precizirao da njeni koreni sežu u 1874. godinu, te da tako praktično ima dva rođendana.

„Taj raniji potiče od Zakona o advokaturi, donetog u Austrijskom carstvu 1852. godine, kojim su regulisana temeljna pravila o advokatskoj profesiji za Ugarsku, Hrvatsku, Slavoniju, tamiški Banat i srpsku Vojvodinu (izuzev Vojne krajine), i od 34. zakonskog članka iz 1874. godine kojim su osnovane advokatske komore u Subotici,  Segedinu i Temišvaru, ali i od advokatskog odbora u Osijeku osnovanog 1872. godine, koji je uključivao advokate sa područja Sudbenog stola u Mitrovici“, objasnio je Beljanski. Dodao je da to znači da, posredno, sa svojim prethodnicama AKV traje 146. godina.

Beljanski je pozdravio sve goste na Svečanoj akademiji, a posebno novu predsednicu Advokatske komore Srbije Jasminu Milutinović, za koju je rekao da je prva žena na toj funkciji u istoriji domaće advokature, “pred kojom je verovatno teži

Period i zadatak od onih koji su imali njeni prethodnici”. Svečanoj akademiji su prisustvovali predstavnici Advokatskih komora Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Grada Zagreba, Grada Banjaluke…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar