Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

"Slaviša Ćulum predosećao je da će biti ubijen i u jednom trenutku je rekao majci da ga vrebaju iz svakog žbunja i da hoće da ga likvidiraju", rekli su danas skoro svi svedoci koji su saslušani na suđenju Siniši Šakiću Kinezu, optuženom za ubistvo Slaviše Ćuluma, koji je likvidiran prošle godine nedaleko od Banjaluke.

Šakić se tereti da je, sa još jednom nepoznatom osobom, 15. maja prošle godine u Dragočaju kod Banjaluke ubio Ćuluma, piše Srpskainfo.

Kao svedok danas je izjavu dala i Slavica Maletić, majka ubijenog Ćuluma. Ona je u sudu ispričala da je njen sin 16. aprila prošle godine izašao iz zatvora i da je od tada živeo sa njom, očuhom i polusestrom u kući u Dragočaju.

„To kobnog jutra smo zajedno doručkovali i ja sam trebala do Cipsa kasnije, a on je rekao da ide na groblje ubijenom bratu Nedjeljku i da ćemo se naći kod moje druge ćerke. Kada je krenuo oko 11 časova, rekao mi „Majčice, ja odo na groblje“, a ja sam ostala da završim neke stvari po kući i da mu napravim ručak“, ispričala je Maletićeva.

Ističe da nije hteo da idu sa njim u autu, jer se bojao da bi ga neko mogao ubiti. Kaže da je kasnije otišla u sobu od mlađe ćerke i da je ona rekla da se trznula u 11.07, kao da je nešto loše sanjala. Maletićeva je istakla da misli da je u baš u tom trenutku ubijen njen sin.

„Ja sam kasnije krenula prema drugoj ćerki, gde me je trebao čekati Slaviša. Kada sam došla do tog mesta, tek na oko tri, četiri metra primetila sam njegovo auto koje je bilo izrešetano. Odmah isam istrčala i krenula prema vratima i dozivala ga, ali nije ništa odgovorao i videla sam njegovo tijelo. Nadala sam da je ipak živ i zvala sam odmah Hitnu pomoć i policiju, kao i svog supruga“, rekla je vidno potresena i u suzama Maletićeva.

Na pitanje tužioca, ona je rekla da poznaje Kineza i da su se on Slaviša družili još i kad su bili dečaci. Rekla je i da je često dolazio kod njih u kuću, a da je jednom na molbu Slaviše njen suprug išao po njega u Trebinje kada je trebao izaći iz zatvora. Ona se i prisetila i da su se oni družili sve do jedne večeri kada je došlo do pucnjave u kojoj je tom prilikom Slaviša ranjen u rame.

„Do novog sukoba je došlo 24. aprila 2010. godine kada je ubijen moj mlađi sin Nedjeljko. Tada je na njih pucao Jošilo koji je bio u Šakićevom džipu. Zbog ove pucnjave kasnije je Slaviša osuđen na sedam i po godina zatvora“, istakla je Maletićeva. Ispričala je i da je tokom jedne pojete Ćulumu u zatvoru, on ispričao kako je čuo da mu prete Jovan Jošilo i Šakić.

„Njegovom drugu u zatvoru došao je u posetu brat koji je rekao da je bio na slavi sa Jošilom i da ga je pitao da li se boji osvete kada Slaviša izađe iz zatvora. On je bahato odgovorio da može platiti nekom da ga ubije“, rekla je majka ubijenog Slaviše.

Dodala je i da je jedne večeri, nakon izlaska iz zatvora, došao uznemiran kući i rekao da je dobio usmenu ponudu od nekog čoveka, a koja je glasila da kaže koliko hoće para da odustane od osvete.

„Pitala sam ga šta je rekao na to, on je odgovorio da mu je rekao da njegov brat nije na prodaju“, kaže Maletićeva. Dodaje da se njen sin promenio u zatvoru i da se okrenuo bogu i da se svako veče u krevetu molio bogu i čitao molitve.

„On ima sina u Nemačkoj i samo je čekao da se otvore granice kako bi otišao do njih da ga vidi. Svako veče su se čuli telefonima. Osim toga, svaki dan je išao i igrao se sa sinom od njegovog pokojnog brata Nedjeljka“, rekla je Maletićeva i zatražila najstrožiju kaznu za optuženog.

Danas je i saslušan i Branislav Maletić, očuh ubijenog Slaviše, koji je takođe svedočio o sukobima Kineza i Ćuluma odranije, kako i o tome da je Slaviša imao strahove da bi ga neko mogao napasti.

Nakon ubistva njegovog brata on je bio ogorčen i teško se nosio sa tim. Sve je trajalo do jedne posete u zatvoru, kada ga je Slavica upitala šta će postići ako ubije Jošila i druge i rekla mu da će i ona s njim ići da ih ubije ako treba, a onda ga je upitala šta će dobiti sa tim i hoće li to vratiti Neđeljka u život. On od tada više nije bio isti, posvetio se bogu i promenio se“, istakao je Maletić.

Ispričao je da je Slaviša znao da mu se preti i da jednom prilikom, dok su bili na groblju, rekao: „Ja ću majko do brata“.

„Očito je znao on više u zatvoru nego mi. Čuli smo da je na jednoj slavi Jošilo rekao da se ne boji osvete i da je rekao – nemam se čega da se bojim, ako za 10 godina nisam zaradio da ga neko ubije, neka me ubije“, istakao je Maletić. On je dodao da je često viđao nepoznate automobile koji su prolazili oko njegove kuće, kao i sumnjive motocikle i da misli da su oni pratili Slavišu.

Dela dao novac za auto

Svedok Željko Savković je rekao da se ranije družio sa Nedjeljkom Ćulumom i da je tako poznavao Slavišu i da su se videli u zatvoru u Foči. Ispričao je, nakon što je izašao iz zatvora, da je često obilazio Slavišinu snaju i da su se tu viđali, jer je Ćulum dolazio da vidi dete.

Par puta smo se tu videli i i ja sam mu objašnjavao šta je Instagram i Viber, jer je bio u zatvoru kada se to pojavilo. Slaviša je imao dosta neprijatelja, a zbog problema u zatvoru često je bio i u odeljenju koje se zove Alkatraz. Govorio je da će otići u Francusku da se bavi drogom i razbojništvima – ispričao je Savković.

On je dodao da je od nekih prijatelja Ćulum dobio 10.000 evra koji su nešto odradili u inostranstvu i imali dobar plen. Rekao je i da je išao u Sarajevo da mu kupi automobil „golf 6“, a da je tom prilikom Dejan Kostić Dela domirio 900 evra, koliko mu je falilo.

Optužnica

Optužnica Šakića tereti da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobom, u prethodnom vremenskom periodu, a pre 15. maja nabavio motocikl i isti iskoristio za izviđanje lica mesta na kojem su oštećenog planirali ubiti, kao i automatsko vatreno oružje i municiju kojim će počiniti delo.

„Isti su potom podesnim alatom prilagodili dve lokacije na licu mesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i obavljanje krivičnog dela“, navedeno je u optužnici.

Zatim su 15. maja oko 11.15 časova u mestu Dragočaj, zaseok Kočići, u zasedi sačekali oštećenog Ćuluma koji je naišao putem, vozeći automobil, te na vozilo ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijela teške i po život opasne povrede, usled kojih je preminuo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar