Jovana Petković, Pravda za Jovanu, poginula u saobraćajnoj nesreći
Foto: Privatna arhiva

Vest da je Nišliji Mladenu Gigiću (21) Apelacioni sud umanjio kaznu zatvora sa sedam na pet godina, jer je 21. novembra 2020. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je dvadesetpetogodišnja Jovana Petković zadobila povrede od kojih je preminula osam dana kasnije, teško je pogodila njenu porodicu. Njena majka Vesna Petković, koja sa suprugom i sinom živi u Beču teško je potresena vešću iz domovine jer smatra da ni kazna od sedam godina nije bila adekvatna za ono što je Gigić uradio te da ne shvata zbog čega mu je ublažena.

„Bunili smo se i kada je osuđen na sedam godina, šta da kažemo sada kad je dobio pet. Nismo mogli ni tada ništa da uradimo, a još manje sada jer nemamo pravo žalbe. Mogu samo da kažem : – Gospodi iz pravosuđa svaka čast, neka odreše ruke bahatim vozačima, neka slobodno ubijaju žene, decu, trudnice, ovakve odluke su im podsticaj na takvo ponašanje, ovo je dokaz da ko šta hoće, u Srbiji može da radi „, kazala je očajna žena grcajući u suzama.

Jovana Petković, Pravda za Jovanu, poginula u saobraćajnoj nesreći
Foto: Privatna arhiva

Ističe da je u Austriji, gde živi, kaznena politika mnogo strožija.

Pročitajte još:

„Ne mogu da govorim o konkretnim primerima, ali znam da su kazne mnogo ozbiljnije. Znam da moju Jovanu ne bi vratilo ni to da je taj mladić osuđen na 50 godina zatvora. Međutim, smatram da nije smeo da bude amnestiran od maksimalne kazne. Ovo što se desilo samo nam otvara rane koje neprestano krvare“, rekla je Vesna.

Vreme koje prolazi nije ublažilo bol porodice za devojkom koja je mnogo obećavala ne samo svojim najmilijima već čitavom svetu.

„Ona je bila jedno umiljato biće, lepo vaspitana, divna u svakom pogledu. Nisam htela da radim da bi nju i njenog brata podigla, da bi izrasli u fine, dobre i školovane ljude. Tek kada je stala na svoje noge, kada je stasala u prepametnu i prelepu devojku, došla sam ovde. Bila je jedan od najboljih studenata Građevinsko arhitektonskog fakulteta, imala je velike snove, mogla je mnogo. Mnogo nas boli što je njoj oduzet a nama upropašten život. Otišla je toliko rano, planirala je da gradi karijeru u Beču, da upiše specijalističke studije, da formira porodicu. Ogroman je to gubitak ne samo za nas, već za čitav svet kojem je mogla toliko toga da pruži. Cela familija se njome ponosila, bila je uvek tu za svakoga. Ne dao Bog nikome da doživi ono što je nas snašlo. Bol ne prolazi, živite tako kao brojka na ovom svetu, živite a niste živi“, kazala je potrešena žena.

Kako je saopšteno iz Višeg suda u Nišu, uvažena je žalba Gigićevog branioca na prvostepenu presudu.

„Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda u Nišu u delu odluke o krivičnoj sankciji i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Takođe, izrekao mu je meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u periodu od pet godina u koju mu se ne uračunava vreme provedeno na izdržavanju kazne“, navela je ova pravosudna institucija.

Jovana Petković, Pravda za Jovanu, poginula u saobraćajnoj nesreći
Foto: Privatna arhiva

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, Gigić je vozilom „folksvagen golf“ na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulica Pariske Komune i Boška Buhe u Nišu, prošao kroz crveno svetlo na semaforu brzinom od 101 km/h i udario u „BMW“ kojim je upravljala pokojna devojka. Ustanovljeno je da je u trenutku nesreće u krvi imao 1.38 promila alkohola usled čega je bio apsolutno nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom. Od siline udarca „BMW“ je prešao preko razdelnog ostrva i udario u stub saobraćajne signalizacije a devojka je zadobila teške telesne povrede unutrašnjih organa i višestruke prelome kostiju od kojih je preminula u niškoj bolnici posle osam dana.

Gigić pred sudom branio navodnom tehničkom neispravnošću vozila.

„Kada sam stigao na četrdesetak metara od te raskrsnice, počeo sam da postepeno kočim. Prišavši semaforu, shvatio sam da se auto ne zaustavlja već čak dobija ubrzanje. Naglo sam zakočio a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam“, opisao je udes optuženi.

Međutim, izvedeni dokazi, posebno nalaz saobraćajnih veštaka nisu podržali njegove navode.

Foto: N1

Više javno tužilaštvo je za Gigića tražilo najtežu kaznu propisanu Krivičnim zakonikom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja od 12 godina.

Na pravosnažnu odluku mogu se izjaviti vanredni pravni lekovi ali oni ne odlažu njeno izvršenje.

BONUS video: Nesreća kod Zmajeve pumpe 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare