Podeli
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Saobraćajna policija, na auto-putu Beograd–Novi Sad prilikom kontrole saobraćaja takozvanim "presretačem" zaustavila je juče vozača koji je vozio brzinom 238,9 kilometara na čas, na mestu gde je dozvoljeno 130. Međutim, i pored činjenice da je vozio za više od 100 kilometara na čas od dozvoljenog, ovaj bahati vozač nije ni približno "najluđi", jer je nekoliko ljudi vozilo i do 250 kilometara na čas, a bilo je i onih koji su uhvaćeni pijani i drogirani.

Državljanin Crne Gore (26), koji je juče vozio preko 230 kilometara na čas “dobio” je prekršajnu prijavu zbog nasilničke vožnje, a Prekršajni sud je ovog bahatog vozača osudio na zatvorsku kaznu od 30 dana, novčanu kaznu od 120.000 dinara i devet meseci zabrane upravljanje motornim vozilom.

Iako je policija po ko zna koji put apelovala na vozače da prilagode brzinu kretanja i da poštuju ograničenja, jer je neprilagođenja brzina najčešći faktor nastanka saobraćajnih nezgoda, pojedini građani jednostavno ne odustaju od “divljanja” na srpskim putevima.

Početkom oktobra ove godine, “presretač” je “uhvatio” vozača “pasata” koji je na auto-putu Šid-Beograd vozio brzinom od 213,9 kilometara na sat, na delu puta gde je ograničenje 80.

Ono što je šokiralo saobraćajce koji su zaustavili ovog mladića (26) jeste da vozač nije imao položen vozački ispit, i automobilom je upravljao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, zbog čega je bio zadržan do 12 sati u službenim prostorijama.

Zbog nasilničke vožnje, Prekršajni sud u Beogradu kaznio ga je sa kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 248 sati i novčanu kaznu od 240.000 dinara.

Vozio sa 3,39 promila

Muškarac (43) početkom marta ove godine izgubio je kontrolu nad vozilom i sleteo sa kolovoza, u mestu Goločevo a utvrđeno je da je imao 3,39 promila alkohola u krvi. Vozaču je određeno zadržavanje do 12 časova radi istrežnjenja, a potom je zbog učinjenog prekršaja nasilnička vožnja priveden sudiji za prekršaje koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 150.000 dinara, 29 dana zatvora, 17 kaznenih poena i zaštitinu meru zabrane upravljanja vozilom devet meseci.

Krajem jula saobraćajna policija zaustavila je muškarca koji je upravljao automobilom pod dejstvom alkohola, prekoračio brzinu i vozio zaustavnom trakom. Osumnjičeni je upravljao automobilom lozničkih registarskih oznaka, a vozio je brzinom od 146 kilometara na čas, iako je ograničenje 100. Nakon što su ga presretači zaustavili, radio je alko-test i ustanovljeno je da ima 1.75 promila alkohola u krvi.

Vozio preko 300 kilometara na čas

Mladić srpskog porekla (19) iz kantona Soloturn u severozapadnoj Švajcarskoj “slupao” je sredinom oktobra automobil “ševrolet korvetu”, vredan 180.000 franaka, na auto-putu A1 u Lencburgu.  On je izgubio kontrolu nad vozilom, odbio se od štitnika i okrenuo se nekoliko puta, a švajcarski mediji pisali su da je vozio najmanje 300 kilometara na sat. Srbin je srećom ostao nepovređen u nesreći, a spasioci su morali da seku automobil od kojeg je ostala samo olupina i da se čude kako je mladić uopšte ostao živ.

Mladić je vozačku dozvolu dobio nekoliko meseci ranije, a šteta na skupim kolima procenjena je na oko 80.000 franaka. Švajcarskoj policiji morao je da preda svoju vozačku dozvolu, a ispitivala je i njegovo prethodno ponašanje u saobraćaju.

Sličan slučaj otkriven je poslednjeg dana jula, kada je otkriven vozač (34) koji je upravljao automobilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci brzinom 226 kilometara na čas, na delu puta između Šida i Beograda gde je brzina ograničena na 80 kilometara na čas,

Kako je naveo MUP, prilikom kontrole “presretačem”, policija je zaustavila ‘audi’ u kojem je bio muškarac koji je vozio gotovo tri puta brže od ograničenja. S obzirom da je utvrđeno da je vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, on je zadržan i u policiji 12 časova. Prekršajni sud osudio ga je na kaznu rada u javnom interesu od 256 časova, novčano u iznosu od 140.000 dinara, sa 23 kaznena poena, a takođe mu je oduzeta dozvola u narednih 12 meseci.

Policija je na auto-putu Beograd – Šid kod Zemuna, “presretačem” zaustavila vozača sredinom marta, koji je vozio brzinom od 231,2 kilometra na čas. Zbog nasilničke vožnje, protiv muškarca (31) podneta je prekršajna prijava, jer je vozio gotovo 100 kilometara više od ograničenja.

Prekršajni sud je vozača osudio na kaznu rada u javnom interesu od 240 časova, novčanu kaznu od 120.000 dinara, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Slučaj iz 2018. godine

Jedan od zapaženijih slučajeva bahate vožnje svakako je bio s kraja 2018. kada je u srpskim medijima bilo zabeleženo divljanje belog “audija” nemačkih registracija i to na auto-putu kroz Beograd. Naime, vozač sa incijalima N. R. je vozio u suprotnom smeru brzinom većom od 208 kilometara na sat, iako je u tom delu puta ograničenje bilo 80 na čas. Patrola saobraćajne policije uspela je da zaustavi vozača za koga se utvrdilo da je nemački državljanin srpskog porekla. Alko-testom je utvrđeno da je vozač imao 1,93 promila alkohola u krvi. Sudija za prekršaje ga je kaznio sa 280.000 dinara, 12 meseci oduzimanja dozvole, 18 kaznenih poena i 360 sati rada u javnom interesu.

Mladić (27), koji je u februaru ove godine vozio “mercedes” brzinom od 242.2 kilometara na sat kod mesta Osipaonica, dobio je prekršajnu prijavu zbog nasilničke vožnje.

Istog meseca saobraćajna policija uhvatila je u selu Noćaj mladića (28) kako upravlja putničkim automobilom marke “golf” brzinom od 127 kilometara na sat na mestu gde je ograničenje brzine bilo 50.

Početkom godine, na autoputu Beograd-Šid, na području Sremske Mitrovice, zaustavljen je vozač (24) koji je upravljao putničkim automobilom “BMW” brzinom od 248 kilometara na čas, za 118 kilometara više od dozvoljene brzine. Vozač je priveden nadležnom sudiji koji mu je zbog učinjenog prekršaja nasilničke vožnje izrekao novčanu kaznu od 140.000 dinara i zaštitnu meru zabrane upravljanja automobilom u trajanju od devet meseci.

Nasilnička vožnja

Pod nasilničkom vožnjom se smatra agresivna vožnja koja utiče na bezbednost saobraćaja sa stravičnim posledicama kao što su materijalna šteta, stradale osobe, poginuli i povređeni.

Kada saobraćajna policija zaustavi vozača, koji vozi nasilno i ugrožava druge učesnike u saobraćaju u skladu sa članom 329. Zakona o bezbednosti saobraćaja, on se procesuira kod sudije za prekršaje i posle iznetih i utvrđenih činjenica donosi osuđujuću ili oslobađajuću presudu. U slučaju utvrđivanja nasilničke vožnje i osuđujuće presude vozač dobija 15 kaznenih poena i odmah se isključuje iz saobraćaja.

Za nasilničku vožnju predviđena je kazna i 30 do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke dozvole i zabrana upravljanja motornim vozilom najmanje 9 meseci. Za teže oblike nasilničke vožnje u slučaju da je kažnjeni vozač prouzrokovao saobraćajnu nesreću, zaprećena je kazna od 45 do 60 dana zatvora, 17 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom 10 meseci.

Takođe, počinioci mogu očekivati i veću kaznu, ako je u vozilu u trenutku nesreće prisutno i dete mlađe od 12 godina. Pod nasilničkom vožnjom se smatra i kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar