Apelacioni sud razmatra žalbe na presudu za ubistvo Ćuruvije

Hronika 06. jul. 202010:51 > 11:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Pred Apelacionim sudom u Beogradu sutra će početi sednica za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom su zbog učešća u ubistvu vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica tadašnjih pirpadnika Državne bezbednosti.

Sednica Apelacionog suda će biti javna, a planirano je da se održi i u sredi u četvrtak, 8. i 9. jula. Prvobitno je žalbena sednica bila zakazana za kraj marta, ali je zbog epidemije Covida 19 bila odložena.

Na njoj će sudija izvestilac predstaviti osuđujuću presudu od 5. aprila 2019. godine, kao žalbe tužilaštva i odbrane, a okrivljeni i njihovi advokati će imati mogućnost i da se usmeno obrate sudu i dopune svoje žalbe. Prvostepenom presudom tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije, a kao saizvršioci, koji su pripremali teren za ubistvo novinara, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Prema presudi Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci su za to pripremili „teren“. Žalbe na ovu presudu su izjavili svi optuženi osim Kuraka koji je u besktvu, svi branioci optuženih, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal, rečeno je ranije Tanjugu u Apelacionom sudu. Apelacioni sud presudu može da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Romiću i Radonjiću u izrečenu kaznu, prema presudi, uračunava se vreme koje su proveli u pritvoru od januara 2014. do jula 2017. godine i kućnom pritvoru u kojem se i dalje nalaze uz elektronski nadzor.

Foto: EV/REUTERS/Guliver

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola. Prvostepena presuda koja im je izrečena, nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću – 2:1.

Iz te presude proizlazi da je vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Churuviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva. Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optuznici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Ova presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo nekog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena. Tokom suđenja za ubistvo Churuvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Nasuprot presudi, optužnica tvrdi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“. Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa“, a sa njim je tada bila Branka Prpa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar