Foto: Zoran Lončarević

Trenutno se u pritvoru nalazi veliki broj građana Srbije zbog kršenja mere samoizolacije koja im je izrečena prilikom povratka iz inostranstva, ali i onih kojima, pak, nije rečeno da ne smeju da napuštaju svoje domove. Građani, kivni na odluke nadležnih institucija kojima su se pojedina lica zatekla iza rešetaka zbog kršenja mera koja im nisu izrečene, pokrenuli su peticiju kojom apeluju na Vrhovni kasacioni sud da se oglasi povodom ove nepravedne situacije i nedužne pusti na slobodu.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokrenulo je peticiju pod nazivom „Sloboda za nepravedno pritvorene“, koju je dosad potpisalo više od 1.000 građana, a u kojoj od predsednika Vrhovnog kasacionog suda zahteva da zauzme stav o ovoj situaciji, u kojoj se, kako navode, radi o „apsolutnom kršenju Ustava i zakona“.

„Određeni broj građana Republike Srbije trenutno se nalazi u pritvoru pod optužbom da su izvršili krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije – član 248. Krivičnog zakonika, kršeći zabranu samoizalacije nakon što su se vraćali u sopstvenu zemlju iz inostranstva. Prema svedočenju većine njih u prvoj polovini marta prilikom prelaska granice niko ih nije obaveštavao o obavezi da po povratku kući ne smeju napuštati prebivalište, odnosno boravište“, navodi se u peticiji i dodaje:

Samim tim, reč je o licima koja se nalaze u stanju neotklonjive pravne zablude (nisu znali, niti mogli da znaju) da je delo koje vrše zabranjeno. Tražimo momentalno puštanje svih pritvorenih lica za koje se ne može dokazati da su bili obavešteni o merama karantina“, navode pokretači.

Jedan u nizu primera ove „pravne zablude“ jeste i slučaj Jovane Popović (24), autorke antirežimske pesme „Bagra“, koja je sprovedena u zatvor „Zabela“ zbog nepoštovanja mere o samoizolaciji. Popovićeva je za medije ispričala da nije ni znala da joj je izrečena mera prilikom povratka iz Crne Gore, s obzirom da prilikom ulaska u zemlju nije dobila nikakvo obaveštenje o obaveznoj samoizolaciji.

Iako slučaj Popovićeve ima dve strane medalje, s obzirom da pojedini tvrde da je reč o političkoj represiji, jer u svojoj pesmi kritikuje trenutnu vlast, postavlja se pitanja šta je sa ostalim građanima koji su se našli u gotovo identičnoj situaciji.

Jedan od njih je i Nebojša (46) iz Kraljeva suprug, sin i otac troje dece, koga su, kada je krenuo da izbaci smeće, presreli policajci na ulazu vrata i uhapsili ga zbog kršenja mere, koja mu nije izrečena.

 

Foto: Medija centar Beograd

Advokat Borivoje Borović ističe da je ovo nepravedno ponašanje prema tim građanima i dodaje da svi oni, koji su se zatekli u ovakvim situacijama, mogu da pokrenu postupak za naknadu štete ili neosnovanu presudu i tako ostvare prava koja su im urušena ovim odlukama.

„Nikakvom uredbom Vlade ne može se suspendovati ustavno pravo da se se pisanim putem ili rešenjem nekome ograniče slobode, u ovom slučaju sloboda kretanja. Tvrdnja da je policija uzela podatke i izdala usmeni nalog stvara samo pravnu nesigurnost, pa čak i kada je vanredno stanje u pitanju. Za svaku odluku mora da postoji pismeno rešenje, a ne neka usmena naredba koja važi u trenutnoj situaciji“, izričit je Borović.

U pomenutoj peticiji navodi se i da je „online suđenje“ putem video linka, koje se trenutno sprovodi prema ljudima koji krše mere samoizolacije, usled pandemije koronavirusa, nezakonito, odnosno da se njime krši pravo na pravičnost suđenja.

Advokat Ivan Simić u razgovoru za naš portal ističe da se ovim eksperimentima, kao što su „skajp suđenja“ dodatno urušava ionako krhki pravni poredak.

„Vođenje bilo kakvog postupka putem skajpa, a naročito presuđenje putem istog, ili bilo koji drugi eksperimet putem nekog modernog sredstva komunikacije, ne može biti zakonit i u suprotnosti je sa osnovnim načelom Zakona o krivičnom postupku (ZKP), a to je načelo neposrednosti. Pored toga sto je načelo neposrednog vođenja sudskog postupka zakonska obaveza, ono je i aksiom ZKP-a“, kaže Simić i dodaje:

Ivan Simić Foto: Medija centar Beograd

„Umesto ovakvih eksperimenata kojima se samo razgrađuju pravni poredak, a samim tim i posredno utiču na disciplinu poštovanja pravila vanrednog stanja, a koja se nesporno moraju poštovati, moraju se iznaći načini da se preduzmu sve epidemiološke mere zaštite u sudnicama. Na primer, posebni boksovi za okrivljene, zatim da se nabave maksimalna sredstva zaštite kako sudskog veća i postupajućeg tužioca, tako i za sve druge učesnike u postupku, poput sudske straže i ostalih“, navodi Simić.

#related-news_1