Mladen Nenadić Foto:RTS javni servis

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je danas Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) nadgradnju softvera SIDDA/SIDNA, koja će još više ubrzati istrage i kvalitativno unaprediti analitičku obradu podataka kojima raspolažu istražni organi.

Prema rečima ambasadora SAD Entonija Godfija, ova donacija od oko 200.000 evra obuhvata kompjuterski softver i hardver i nadgradnju softvera SIDDA/SIDNA, koji je osmišljen u Italiji za borbu protov mafije i predstavlja moćno sredstvo za tu borbu.

Srpski tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić zahvalio je ambasadoru na donaciji i podsetio na staru srpsku poslovicu „bez alata nema zanata“, a upravo ova softverska nadgradnja treba da ubrza traženje ključnih podataka poput „igle u plastu sena“.

On je ukazao da softver SIDDA/SIDNA tužilaštvo koristi još od 2016. godine, a taj program služi za skladištenje i analizu svih podataka tužilaštva.

„Više ne moramo da čekamo podatke od MUP i BIA jer naš analitičar može da ih obradi“, precizirao je Nenadič.

Ukazao je da je TOK ključna operativna institucija u Srbiji i regionu za borbu protiv organizovanog kriminala, a i da je prema ocenama iz EU najjača institucija tog tipa u ovom delu Evrope, spremna na saradnju sa svim inostranim partnerima u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Budite sigurni da uvek kada je negde u svetu uhapšen neko iz Srbije, svoj doprinos u tome skoro uvek imalo TOK“, rekao je tužilac.

Ovom prilikom on je otkrio da je prema Akcionom planu za Pogravlje 24 planirana izgradnja nove zgrade tužilaštva za organizovani kriminal u blizini Specijalnog suda.

Preneo je ambasadoru SAD molbu za pomoć i u realizaciji tog poduhvata.

Američki ambasador rekao je da donirani softver uočava veze između lica, događaja i dokumenata, a tužiocima omogućava da imaju pristup drugim bazama podataka.

Primetio je da je TOK jedino tužilaštvo u regionu koje koristi ovaj specijalni program, ali da se nada da će ga uskoro upotrebljavati i institucije u regionu.

„Ovo nije luksuz već suštinsko sredstvo za rad i SAD su veoma zadovoljne što su partner u ovoj nadgradnji jer je orgnizovani kriminal „kao parazit u telu demokratije“, a ovo je moćno sredstvo da mu se stane na put“, zaključio je Godfi.

Bonus video: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar