Foto: Stranka slobode i pravde

Autobus javnog gradskog prevoza na liniji 405 zapalio se danas oko 17 časova u Ripnju. Požar, koji je pretio da se otrgne kontroli, gasila su dva vozila sa devet vatrogasaca. Nakon lokalizacije buktinje vidi se da je autobus u potpunosti izgoreo, a na svu sreću nema povređenih.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović za Nova.rs navodi da je rano da govorimo o uzroku požara.

„Radi se o vozilu GSP-a, pogon Kosmaj, gde često ima ogromnih problema. Vozilo je stari Mercedes, nabavljen za GSP 2002. godine“, navodi Jovanović pa dodaje da u ovom slučaju postoje tri velika problema:

Nikola Jovanović Foto: Centar za lokalnu samoupravu/Promo

„Prvi, radi se o starim vozilima kojima se ne radi servis redovno. Drugi, mnogo stari autobusi nemaju sistem za automatsko gašenje požara u predelu motora, što je najčešći uzrok požara. I treći, pitanje je kako ovakvi autobusi mogu da prođu interni tehnički pregled u GSP-u? Zato je neophodno da se vanredni tehnički pregled za starije autobuse obavi hitno, i to eksterno“, zaključuje Jovanović za naš portal.

Takođe, iz Gradskog odbora Stranke slobode povodom ovog slučaja kažu: „Dozovite se pameti dok neko ne nastrada“.

„Koliko još autobusa treba da izgori da bi SNS gradska vlast prihvatila naš zahtev da se izvrše vanredni tehnički pregledi svih vozila javnog prevoza u Beogradu, a posebno vozila GSP-a. Danas smo doživeli da je izgoreo još jedan autobus GSP-a u Ripnju. Pošto gradska uprava očigledno ne razume šta joj je posao, moramo da se obratimo sa „aman ljudi, šta radite?“.

Stranka slobode i pravde Beograd je već više puta apelovala, čak i pismeno zahtevala da se izvrši vanredni tehnički pregled svih vozila. Odgovor je gromoglasna tišina i sve češći požari u vozilima javnog prevoza koji prevoze Beograđane.

Jezivo stanje javnog saobraćaja traje godinama, utopilo se i izgorelo u raznim koruptivnim poslovima. Šta se čeka sa smenom gospodina Krstovića, finansijskog direktora javnog preduzeća i sive eminencije GSP-a, batinaša koji je primenjivao silu na protivnicima SNS-a po Beogradu? Dokle će ovakvi ljudi razarati državna preduzeća?

Evo, molimo vas ponovo, radi građana, da uradite pod hitno tehnički pregled i ne dozvolite da se na ulicama grada voze pokvarena vozila. Ovakvi sistemi zahtevaju da njima upravljaju stručni ljudi, koji će srediti stanje u GSP-u i podignuti nivo poslovanja. Nemojte da uništavate GSP kako bi privatnicima povećavali broj linija“, zaključuju u svom saopštenju iz SSP.

***

BONUS VIDEO: Zapalio se autobus na liniji 405 u Ripnju 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar