Nemojte se iznenaditi ako vam stigne SMS poruka sa informacijama u vezi sa nestankom deteta, jer od danas na snagu konačno stupa sistem "Pronađi me", domaća verzija "Amber Alerta", a sve u cilju lakšeg pronalaska nestalih maloletnika. U prvoj fazi, koja startuje danas, počeće se sa deljenje informacija o nestaloj deci preko medija, SMS poruka, a informacije će biti vidljive i na oznakama na auto-putevima širom zemlje.

Osam godina duga borba konačno je izvojevana, a sistem za lakše pronalaženje dece „Amber Alert“ konačno je počeo sa radom u Srbiji. Sistem se u Srbiji zove „Pronađi me“, a Igor Jurić, jedan od najistaknutijih u ovoj borbi, ističe za Nova.rs da je sada najvažnije da sistem profunkcioniše onako kako treba.

Pročitajte još:

„Ovo je prva faza i ona će se sastojati iz toga da će mediji imati obavezu da na svakih 30 minuta prekidaju emitovanje programa kako bi objavili poster sa fotografijom nestalog deteta, kao i sa ostalim informacijama, detaljima, bitnim za potragu. Nakon osam sati, do isteka 48 sata, mediji će imati obavezu da ove informacije, osnovne ili dopunjene, objave na svakih sat vremena“, istakao je Jurić.

Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

On je objasnio da nakon 48 sati mediji više neće biti u obavezi da objavljuju informacije, jer se uzima u obzir da je javnost već dovoljno informisana, ali će se ponovo uključivati na eventualne zahteve pripadnika policije. Kako ističe, sistem će pokretati upravo načelnici policijskih uprava.

„Oni sada prolaze obuke u vezi sa pokretanjem samog sistema. Istu informaciju o nestanku deteta imaće obavezu da podele mobilni operateri i svi će sutra u toku dana dobiti jedan SMS sa informacijom da je sistem pušten u rad i to je nešto što će u budućnosti raditi mobilni operateri. Takođe, u prvoj fazi, koja startuje sutra, uključuju se aerodrom „Nikola Tesla“, autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za objavljivanje informacija, kao i „Putevi Srbije“, priča Jurić.

Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ovaj deo potrage sastojaće se u tome da na bilbordima i led ekranima na auto-putevima širom naše zemlje budu objavljene informacije o nestalom detetu, a nakon što otpočne prva faza radiće se na tome da se umreže i drugi činioci – poput tržnih centara i benzinskih pumpi.

„Sledeći korak je da se i društvene mreže aktivno uključe u ovaj proces. U toku su razgovori MUP-a Srbije sa kompanijom „Meta“, koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka, kao i sa Viberom koji će takođe imati obavezu da objavljuje informacije. Do sada to nije urađeno iz jednog razloga, a to je što ni „Meta“, ni Viber nemaju odgovorno lice koje bi moglo garantovati da će povući sve svoje objave nakon toga što se dete pronađe ili policija prekine sam sistem“, objasnio je on.

Ilustracija Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Jurić u razgovoru za Nova.rs je objasnio da samo porodice koje su tražile svoje nestale, svoje najmlađe, mogu da kažu koliki je zapravo značaj ovog sistem. Ističe da je u potrazi ključna brzina, jer kada je u pitanju kriminalna otmica život deteta se ograničava na najviše četiri sata.

„Kada govorimo o potrazi za detetom bez pomoći medija i građana, tu nema efikasne potrage. Moj motiv da ovaj sistem zaživi je jedan podatak, koji je vezan za ovu statistiku koju sam pomenuo – da je Tijana nakon otmice bila živa upravo ta tri i po sata, bilo je neophodno brzo delovanje svih građana da se ona pronađe, ali je to tada izostalo“, naglasio je on.

Pročitajte još:

Najbitnije je napomenuti ovde da će ovaj sistem samo nadograditi dosadašnje procedure Ministarstva unutrašnjih poslova, učešćem medija i građana, dok će same procedure ostati iste i tu neće biti nikakvih promena.

„Jako sam ponosan, pre svega, na podršku građana jer bez nje i podrške medija ovo ne bi moglo da zaživi. I naravno da sam ponosan na to što ćemo biti prva zemlja u regionu koja će imati ovakva sistem. Imao sam priliku da u proteklih mesec dana obilazim zemlje regiona, bio sam u Skoplju, Sarajevu, Ljubljani i Podgorici i svi su zaista fascinirani time što ćemo prvi imati ovakav sistem“, kaže za Nova.rs Jurić.

Naš sagovornik ističe da je upravo ovaj podatak nešto što je za ponos i može da doda samo da je ovo jedan pokazatelj da ipak nije sve na pukim rečima i da se nešto može konkretno uraditi za bezbednost dece.

„Siguran sam, a eto vreme će pokazati, da ćemo ovim sistemom zaista spašavati živote dece. Nadam se da se on neće pokretati i nadam se da ga nikada nećemo morati koristiti, ali isto tako sam siguran da, kada se bude koristio, da će biti od životne važnosti za jedno dete“, završio je Jurić.

Amber Alert, Srbija
Foto: Promo

Fondacija “Tijane Jurić”, čiji je osnivač Igor Jurić, duži niz godina zalaže se za uvođenje „Amber Alerta“ koji predstavlja jedan od alata koji se pokreću u trenucima kada se prijavi nestanak deteta. Pomoću njega osnovni podaci i fotografija nestalog deteta različitim kanalima dolaze do građana, kako bi informacija da je potraga za detetom u toku svima bila dostupna.

Sistem „Amber Alert“ već je uspostavljen u više zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD), Belgija, Češka, Nemačka, Francuska, Malta, Grčka, Irska, Portugal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija i slično. Svaka zemlja ponaosob uređuje tačno načine na koji Amber Alert funckioniše, ali suština ostaje ista.

Otmica devojčice Amber u SAD

Kako je naš portal ranije pisao, ideja o „Amber Alertu“ proistekla je iz jednog tragičnog slučaja koji je potresao javnost u SAD kada je oteta devojčica po imenu Amber Hegerman (9). Devojčica je živela sa svojom porodicom u Teksasu, u Arlingtonu, a svoje dečije dane provodila je najčešće sa bratom Rikijem, vozeći bicikl. Tako je bilo i tog kobnog 25. novembra 1986. godine. Dok se vozila na parkingu, kraj nje se zaustavio crni kombi iz koga je izašao nepoznati muškarac i oteo je.

Otmicu je video je jedan komšija i odmah pozvao policiju, ali informacije koje je pružio nisu bile dovoljne da se otmičar identifikuje. Pet dana kasnije, telo devojčice je pronađeno u obližnjem zalivu sa prerezanim vratom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar