Milivoje Katnić, Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages; R.R./ATAImages

Uhapšeni bivši crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić 16. februara 2021. godine izjavio je da su Veljka Belivuka "bezbednosne strukture iz Srbije poslale u Crnu Goru da bude ubijen". Sada je Milivoje Katnić uhapšen upravo zbog sumnje da je bio član grupe koja je, pored ostalog, pomogla Belivuku i Marku Miljkoviću da svojevremeno uđu u Crnu Goru.

Odlazak Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru, gde su bili počasni gosti na porodičnoj proslavi vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Kotoru 2021. godine, izazvao je pravu buru u srpskoj i crnogorskoj javnosti. Čini se da je hapšenjem bivšeg pomoćnika direktora crnogorske policije Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca te države priča o ulasku Belivuka i Miljkovića na teritoriju te države dobila epilog.

Katnić se oglašavao i tada, tačnije 16. februara 2021. godine, i to na javnom servisu Crne Gore gde je pominjao upravo dolazak Belivuka i Mijkovića. Rekao je razne stvari, ali mnoge zbog kojih je uhapšen je, po svemu sudeći, prećutao.

Pročitajte još:

Katnić je rekao da je planirana likvidacija Belivuka u Crnoj Gori krajem januara (2021. godine), ali da je ona sprečena zahvaljujući saradnji tužilaštava i policija Srbije i Crne Gore. Naglasio je da ne misli da je vlast u Srbiji poslala Belivuka da bude ubijen, već da su to uradile bezbednosne službe, ali nije dalje precizirao na šta misli. Tad je rekao i da je planirana likvidacija i vođa oba zaraćena kotorska klana – i škaljarskog i kavačkog.

„Nekima je žao i jako su ljuti na nas što nije došlo do tih pogibija, jer bi onda lakše eliminisali glavnog specijalnog tužioca, rekli da ne rade svoj posao, ni specijalno policijsko odeljenje, ni Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala“, rekao je Katnić.

On je istakao da je osim Belivukove sprečeno još nekoliko likvidacija vođa klanova, kako škaljarskog tako i kavačkog.

Foto: Printscreen

Bivši specijalni tužilac Crne Gore se zapitao kako je Belivuk uspeo da prođe kontrolu policije na beogradskom aerodromu, ukoliko su postojali dokazi da je vođa organizovane kriminalne grupe.

„Zašto je takva jedna struktura, za koju kažu da je porasla do nivoa onih koji su likvidirali Zorana Đinđića, zemunskog klana, i ako su imali sve te dokaze, zašto je on prošao kao serdar Šćepan preko beogradskog aerodroma? Zašto je došao u Crnu Goru? Zato da bi ovde bio ubijen je li? Pa dokad oni misle to?“, ljutio se Katnić.

Milivoje Katnic
Milivoje Katnić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Katnić je objasnio da su se potom u javnosti pojavile informacije da su njegovi saradnici, policajci koji su sprečili likvidacije, sarađivali sa Belivukom i da su mu šefovi.

„Znate šta to znači? Nudi se sad javno Belivuku – kaži da ti je on šef, pa ćemo videti, možda će ti nešto i lakše biti“, kazao je Katnić.

Uhapšen i Zoran Lazović

Zajedno s Katnićem, u akciji policije minulog vikenda uhapšen je i Zoran Lazović, nekada siva eminencija bezbednosnih struktura Crne Gore. Lazovićev sin Petar se već ranije našao iza brave, posle „provaljivanja“ Skaj ECC komunikacije. Iz nje se moglo videti da je taj policajac razgovarao s Darkom Šarićem i drugim pripadnicima kavačkog klana. Njegovog oca, Zorana, Katnić je javno branio nakon hapšenja klana Veljka Belivuka u Srbiji.

Krajem febrauara 2021. godine Katnić je medijima izjavio da je plan „kriminalaca iz Srbije“ bio da pošalju Veljka Belivuka u Crnu Goru “da bude ubijen”. Prema njegovim rečima, laž je da je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović šef Belivuku, ali i da mu se na taj način crta meta.

Zoran Lazović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

„Ja čujem priče u Srbiji da mu je neko drugi šef. Lazović je najbolji policajac na Balkanu i taj Sektor će izgubiti inspiratora za borbu protiv kriminala ako ga smene”, rekao je tada Katnić.

Kasnije su se u javnosti pojavile, doduše nepotvrđene, informacije da je na slavi kod Radoja Zvicera, osim Belivuka i Miljkovića, gost bio upravo i Zoran Lazović.

Katnić i Lazović uhapšeni su u nedelju rano ujutru, po nalogu držanog specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Oni su osumnjičeni da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Nakon hapšenja su sprovedeni na saslušanje, a dan kasnije, policija je pretresala njihovu imovinu.

Podsećanja radi, tužilaštvo Lazovića tereti da je formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Katnić, ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar.

BONUS VIDEO: Šta spaja Nebojšu Stefanovića i Darka Šarića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare