Foto: Instagram/moj_beo_grad

Nakon što je na Instagram profilu "Moj Beograd" objavljen snimak iz jednog beogradskog restorana, na kom se vidi kako dvoje, verovatno supružnika, s dvoje male dece, sedaju za sto i s očiglednom namerom sklanjaju torbicu koju je prethodni gost zaboravio, (a u kojoj je navodno bilo 12.000 evra), na društvnim mrežama povelo se pitanje da li je njihov potez ispravan, moralan ili pak u njemu ima elemenata krivičnog dela.

Kako su za portal Nova.rs pojasnili pravnici, muškarac i žena sa snimka, a za čiju identifikaciju se nudi nagrada, mogli bi da budu pozvani na krivičnu odgovornost zbog svog poteza.

Snimak stvara opravdanu sumnju da su njih dvoje s namerom zadržali torbicu koju su pronašli, iako su imali priliku da je vrate, bilo vlasniku kog su videli kako odlazi ili zaposlenima u lokalu.

Uz ogradu da su sve informacije objavljene na Instagramu proverene i tačne,  naši sagovornici otkrivaju da je u pitanju očigledan primer opravdane sumnje za krivično delo – utaja.

„Ko tuđu pokretnu stvar koju je našao ili do koje je slučajno došao protivpravno prisvoji u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“, definicija je krivičnog dela utaja, opisana u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

Sagovornik portala Nova.rs iz javnog tužilaštva smatra da bi na osnovu opisa događaja, nedvosmilseno moglo da se zaključi da se radi o delu utaja.

„Kazna za to delo, kreće se u rasponu od novčane do jedne godine zatvora, jer se radi o stavu 5 tog zakona a glasi da će biti kažnjen onaj ko to tuđu pokretnu stvar koju je našao ili do koje je slučajno došao protivpravno prisvoji u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist. U ovom slučaju, stvar je u toliko lakša za dokazivanje jer je snimljena javnim kamerama“, pojasnio je naš sagovornik.

Podsetimo, na Instagram profilu „Moj Beograd“ danas je objavljen snimak iz jednog beogradskog restorana, a na kom se vide muškarac i žena s dvoje male dece kako sa stola za koji su seli, uzimaju torbicu koju je nekoliko trenutaka ranije zaboravio drugi gost. U torbici je, kako se navodi u opisu snimka na Instagramu, bilo 12.000 evra, a vlasnik nudi novčanu nagradu za onog ko prepozna ovaj par.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

****

BONUS VIDEO: Razbojnik u akciji u sred bela dana


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar