Milovan Milivojević Foto: N1

Osnovni sud u Ivanjici kaznio je na po tri godine zatvora Vladimira Lončarevića i Tomu Stojića, rukovodioce u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima, zbog smrti dvojice radnika, Milojka Ignjatovića (55) i Milomira Milivojevića (25), u toj fabrici koja se dogodila u požaru, pre sedam godina. Porodica Milivojević smatra da je ovo sramna presuda i strahuje da će ona biti opet ukinuta na Apelacionom sudu.

Naime, u lučanskom preduzeću su 14. jula 2017. godine nastradali Ignjatović i Milivojević, a suđenje je počelo dve godine kasnije. Sudija Ljubiša Tomićević je potvrdio svoju prvobitnu presudu iz aprila prošle godine, koju je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo i vratio predmet ivanjičkom sudu na ponovno suđenje. Izricanjem presude ovaj dugotrajni postupak je završen, ali pravo žalbe imaju i tužilac i osuđeni.

Foto: N1/Milomir Milivojević

Milomirova sestra Mirjana kaže za naš portal da je „smešno i tužno “ jer su okrivljeni dobili tri godine za dva života.

„Nažalost, druga porodica je odustala od postupka. Pomirili su se sa tim. Nadam se da će Apelacioni sud potvrditi presudu, ali će branioci okrivljenih „gušiti“ sa svih strana. To smatraju i naši advokati. Radiće tu „veze“ i „vezetine“. Njihovi advokati nisu hteli ni da sačekaju presudu iz revolta, izašli su odmah“, objašnjava Mirjana Milivojević za naš portal.

Pročitajte još:

Kako smatra, oni će „bušiti“ na sve načine da nađu kome će biti dodeljen predmet, uprkos tome što mesec dana treba da se napiše presuda.

Milovan Milivojević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

I Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira, se pita da li život dvadesetpetogodišnjeg momka koji je tek zakoračio na svoj put vredi toliko. Prema njegovim rečima, bilo je logično da sudija potvrdi svoju raniju odluku nakon svih svih prikupljenih dokaza i veštačenja profesora sa beogradskog Mašinskog fakulteta.

Pročitajte još:

Ne verujem Apelacionom sudu u Kragujevcu kome će, najverovatnije, odbrana osuđenih uložiti žalbu, jer je taj sud ukinuo prethodnu presudu ivanjičkog suda, kaže Milivojević. Moli boga da ovoga puta to zakonodavno telo bar potvrdi presudu Osnovnog suda u Ivanjici.

„Nadam se tome, ali ne verujem da će se to desiti. Ako ima ljudskosti i morala, a to se u Srbiji izgubilo, taj sud bi trebalo da potvrdi ovu sramnu presudu od po tri godine“, ogorčeno ističe otac poginulog Milomira, naglasivši da je tužilac tražio po pet godina za optužene.

Milovan Milivojević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako je objasnio nada poslednja umire i nadaće se dok je živ, ali, navodi, da ne veruje više ni državi, ni pravosuđu.

„Čini mi se da je lučanska vojna fabrika iznad života radnika i sirotinje, koja će i dalje morati da radi u pogonu raketnih goriva. Zaposleni stradaju, dok drugi ubiraju plodove. Važno je da se ratuje u svetu i da preduzeće posluje, a da njeni radnici gube živote i zdravlje. Svi iz vrha države ubiraju plodove od fabrike – od predsednika države, predsednika vlade, do ministra odbrane. Svi su se „utalili“ i najbitniji je profit, tako da ja i moj sin nikome nismo važni“, zaključio je Milivojević.

Osim Lončarevića i Stojića, optužen je bio i dugogodišnji direktor vojne fabrike u Lučanima Radoš Milovanović, ali postupak protiv njega je obustavljen nakon što je preminuo u aprilu 2022. godine. Za vreme direktorovanja Milovanovića 21radnik je nastradao u ‘MB Namenska’, a mnogo njih je ostalo bez pojedinih delova tela.

Utvrđeni brojni propusti

Podsetimo, tragedija se dogodila 14. jula 2017. godine u krugu preduzeća, Ignjatović je nastradao na licu mesta, dok je Milomir podlegao povredama na VMA nakon dvadesetak dana.

Naš portal je već pisao o propustima tokom nesreće. Naime, prema svedočenju radnika u magacinu je bilo između 1.500 i 2.000 kilograma baruta, objekat nije imao upotrebnu dozvolu, a PP sistem nije radio.

Namenska Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Čak je i Ministarstvo odbrane navelo da jedanaest mera, radnji i postupaka nije realizovano u skladu sa propisima. Inače, porodica drugog nastradalog radnika se nagodila sa preduzećem vansudskim poravnanjem.

VIDEO: Po tri godine zatvora za pogibiju dvojice radnika Namenske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare