Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je rezultate uzorka vode iz Dunava, jer je petog januara potonula barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva kod Bačke Palanke.

„Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog usled potonuća barže „Lola-5″ koja je prevozila azotno đubrivo, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke (boja, miris i vidljive otpadne materije), odnosno da su parametri u okvirima prve i druge klase kvaliteta površinskih voda“, navode iz ove agencije.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako su objasnili, Agencija za zaštitu životne sredine vršila vanredno uzorkovanje vode reke Dunav na profilu Novi Sad u 07.30, 10.30, 13.30 i 16.20 časova.

„Rezultati prvih analiza pokazali su da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko hemijskih parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika“, dodaje agencija.

Oni pojašnjavaju da su uzorci dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, kako bi se nastavilo sa detaljnijim analizama na ukupan organski ugljenik, ukupan azot i organski azot, čiji se rezultati uskoro očekuju.

„Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, koji se prikupljaju“, zaključuju iz agencije.

Podsećamo, natovarena barža „Lola-5“, koju je vukao nemački brod „Antonia“ potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta „25-Maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar