Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

Šefćet Demirovski, Albanac sa makedonskim državljanstvom, koji je u Srbiji osumnjičen za davanje mita u slučaju krađe i prodaje poverljive projektne i tehničke dokumentacije iz užičke fabrike "Prvi partizan" nedavno je donirao Ministarstvu zdravlja u Makedoniji 500.000 zaštitnih maski i 20.000 testova za borbu protiv koronavirusa, navode tamošnji mediji.

Demirovski, inače vlasnik makedonske kompanije „ATS Group“, koja se bavi proizvodnjom vojne i balističke opreme, trenutno se nalazi u Srbiji, gde je pod istragom zbog pomenute afere u užičkoj fabrici za proizvodnju municije.

Kako su makedonski mediji preneli, Demirovski je donirao toj zemlji opremu u borbi protiv pandemije, što je za naš portal potvrdio i njegov advokat Stefan Jokić.

„Tačno je da je moj klijent donirao maske i testove makedonskim vlastima, kako bi se uspešno izborili sa trenutnom situacijom usled koronavirusa“, rekao je Jokić.

Inače, vlasnik makedonske firme uhapšen je, u zajedničkoj akciji BIA i VBA, novembra prošle godine u jednom beogradskom hotelu, zajednom sa Borivojem Glišovićem, penzionisanim inženjerom „Prvog partizana“. Pareleno sa njima, privedene su još dve osobe, Milovan Milović i Nebojša Ivanović, osumnjičeni da su za novac dostavljali dokumentaciju iz ove užičke kompanije.

Foto: Shutterstock

Kako su tada mediji navodili, grupa je privedena zbog sumnje da je učestvovala u prodaji dokumenata koji pripadaju „Prvom partizanu“, a odnose se na proizvodnju oružja i municije 12,7 milimetara. Navodno, vlasnik ove makedonske firme hteo je da ta dokumenta iskoristi kako bi u svojim fabrikama pokrenuo proizvodnju metka od 12,7 milimetra.

Demirovskom su tada stavljene lisice na ruke, ali ga je Viši sud u Beogradu sredinom decembra pustio iz pritvor uz jemstvo od 200.000 evra.