Nadležni organi kršili zakon, advokati skupljaju dokaze

Hronika 14. jul. 202018:56 > 18:59
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Grupa advokata formirala je danas odbor koji se sastoji od devet članova sa zadatkom da prikuplja i čuva dokaze protiv sudija, javnih tužilaca, policijskih inspektora, policajaca i drugih delova pravosudnog i policijskog aparata o teškim kršenjima Ustava i zakona.

Odbor je nastao tokom današnjeg protesta advokata ispred Ministarstva pravde zbog, kako je navedeno u saopštenju, „nezakonitih hapšenja i neustavnih presuda i sudskih rešenja kojima su deca Srbije, nakon nasilja nad njima, poslata u zatvore i prepune kazamate u doba korone, samo zato što su koristila ustavna prava slobode kretnja, okupljanja i govora“.

Među zadacima odbora, najavljeno je, biće dostavljanje prikupljenih dokaza nadležnim organima radi utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja nosilaca funkcija i službenika u pravosuđu i policiji.

Odbor je pozvao javnost da sve o podatke kršenjima prava građana koji protestuju, „kao i drugih slučajeva rapidnog kršenja ljudskih prava“, zajedno sa presudama, sudskim rešenjima i drugim aktima, dostavljaju elektronskom poštom na adresu [email protected]

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar