Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Beogradski advokat Branislav Tapušković, koji u zastupa bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića, kaže da je malo verovatno da će Stefanović, ali i bilo ko drugi iz vrha vlasti, biti pozvan na saslušanje povodom povezanosti sa Belivukovom grupom.

Beogradski advokat Branislav Tapušković, koji u zastupa bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića, kaže da je malo vervovatno da će Stefanović, ali i bilo ko drugi iz vrha vlasti, biti pozvan na saslušanje povodom povezanosti sa Belivukovom grupom.

„Ne prestaje se sa pričom o tome da treba ispitati povezanost vrha policije i države sa tim klanom, ali se isto tako ništa ne čini. Bio sam u situaciji kada su na moj predlog ispitivani Nebojša Stefanović, Vladimir Rebić i bivši načelnik Policijske uprave za Grad Beograd i ono što me je tada zapanjilo, jeste da niko od njih nije znao da kaže ništa o vraćanju automobila, o tome da je postojao spisak automobila koji se ne smeju zaustavljati i slično. Šta se može sada očekivati od njih, ako o ovim stvarima niko ništa nije znao da kaže?“, kaže Tapušković za list „Nova“ i još jednom podvukao da je ključno da se ispita uloga svih osoba iz policije i vlasti, jer će se samo na taj način rasvetliti funkcionisanje klana Belivuk-Miljković.

Izjava Tapuškovića naslanja se na nove pritiske sa kojima se ministar ovih dana suočava.  Tako je juče Igor Mirović, predsednik vlade Vojvodine, optužio Stefanovića da je odgovoran zbog propusta koji su doveli do uspona klana Velje Nevolje.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

„Veoma je jasno da je MUP u proteklom periodu načinio brojne propuste. Sasvim sigurno da Nebojša Stefanović kao ministar unutrašnjih poslova snosi odgovornost za postupanje svojih saradnika“, rekao je Mirović za Večernje novosti. Mirović je, zatim, istakao da se radi o pojedincima iz MUP-a, a podelio ih je u tri gurpe – one koji su bili u direktnom kontaktu sa klanom, one koji su ćutali i one koji su, prema njegovim rečima, „nesposobni“.

„Za mene je glavno pitanje da li smo kao država sposobni da prvu grupu procesuiramo. Potom, da drugu grupu, u skladu sa zakonom, udaljimo iz MUP, a da treća grupa snosi sankcije, u smislu da se jasno kaže da su nešto morali preduzimati, a da to nisu preduzimali iz neznanja, nesposobnosti, ili elementarne neodgovornosti“, istakao je Mirović.

Tužilaštvo je juče gestom ćutanja prešlo preko Mirovićevog komentara. To, usotalom, čini svo vreme od pokretanja afere i ni zvanično ni nezvanično ne izražava nameru da sasluša Nebojšu Stefanovića. Stefanovića, objektivno, u slučaj Belivuk ne involvira samo „komandndna odgovornost“ , već i spekulacije o odgovornosti njegovih najbližih saradnika – najpre Dijane Hrkalović, „sive eminencije“ BPOK koja svoj uspon doživljava baš za njegovog mandata, a potom i Gorana Papića, bišeg zamenika načelnika SBPOK.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare