Foto: Instagram/aleksandar_kk

Aleksandar Kajmaković, poznat pod nadimkom Aca Bosanac, koji je nedavno hapšen zbog poslovnih veza s kriminalnom grupom Veljka Belivuka, poznat je kao vlasnik velikog broja restorana, hotela, noćnih klubova u Beogradu. Kako otkriva Nova.rs, on je do kraja prošle godine u svom vlasništvu imao najmanje četiri firme, od kojih su pojedine godinama funkcionisale bez ijednog zaposlenog.

Kajmaković je vlasnik velikog broja ugostiteljskih objekata po Beogradu, koji se uglavnom nalaze na atraktivnim lokacijama u strogom centru grada. Sve svoje poslove obavlja preko nekoliko firmi, a najpoznatija je „Eureka“ čiji je stoprocentni vlasnik.

Sudeći po podacima Agencije za privredne registre, to njegovo preduzeće, međutim, upravlja sa svega dva ugostiteljska objekta u Beogradu, i to restoranom “Boutique” koji se nalazi u Ulici Milutina Milankovića i „Boutique 4“ u Bulevaru Mihaila Pupina.

Ipak, ovoj Kajmakovićevoj firmi na kraju prošle godine pripojena su još dva preduzeća, koja su takođe bila u njegovom stopostotnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu „Eureke“.

Jedna od tih firmi je „City port“, koja je osnovana još 2007. godine, a koja, prema podacima iz APR, u poslednje četiri godine nije imala nijednog zaposlenog. Kao pretežna delatnost navedena je delatnost reklamnih agencija.

Osim novčanog kapitala u vrednosti manjoj od 500 evra, na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je u tu firmu uneto oko 1,7 miliona evra nenovčanog kapitala u akcijama, i to u dve kompanije – Luki Dunav Pančevo, gde je posedovala 73.921 akciju i UP Stari grad, gde je imala 95.063 akcija.

Zanimljivo je da je ugovor o pripajanju potpisao Marko Milovanović, koji je u isto vreme bio direktor i „Eureke“ i „City port“.

Preduzeću „Eureka“ gotovo u isto vreme pripojena je još jedna Kajmakovićeva firma – „Beorest“, koja je osnovana pre šest godina. Iako se kao pretežna delatnost pominju restorani i pokretni ugostiteljski objekti, u APR oni nisu pobrojani.

Kao i u slučaju firme „City port“, i ova u poslednje četiri godine nije imala nijednog zaposlenog.

Najvećim brojem ugostiteljskih objekata upravlja četvrta firma Aleksandra Kajmakovića – UP Stari grad, čiji je samo osnivački ulog iznosio oko 6,1 milion evra. Kao ogranak ovog Kajmakovićevog restorana navodi se noćni klub „La Fayette“, potom restoran „Gram Ice Cream“, hotel „Boutique rooms“, restoran „Kasina“ na Terazijama, hotel „Kasina“, restoran „Boutique“ na Trgu republike, kao i restoran „Tri šešira“ u Skadarliji.

Kao vlasnik ovog preduzeća i dalje se vodi firma „City port“ koja je krajem 2020. pripojena „Eureci“.

Pozajmice TV Hepi i Luki Dunav

Zanimljivo je da je firma UP Stari grad davala pozajmice, a na spisku njenih dužnika na kraju 2019. bila je i TV Hepi, kojoj je pozajmljeno 6,5 miliona dinara (oko 55.000 evra).

U javnosti se spekulisalo da je Kajmaković u veoma bliskim odnosima s neformalnim vlasnikom te televizije Predragom Rankovićem Peconijem, pa čak i da stoji iza njegovog biznisa, te ova poznajmica ne iznenađuje.

Među dužnicima ove Kajmakovićeve firme bila je i Luka Dunav kojoj je poznajmljeno 4,6 miliona dinara (oko 40.000 evra).

Aleksandar Kajmaković uhapšen je pre tri dana u svom restoranu “Kasina” zbog veza s kriminalnom grupom Veljka Belivuka. On je, kako su preneli mediji, pripadnicima UKP pričao sve što zna o kriminalnim aktivnostima i finansijskim tokovima grupe Belivuka, a navodno je govorio i o svojim kontaktima s bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović. Kako pišu prestonički mediji, Kajmaković je pričao i o svojim poslovnim odnosima s Veljom Nevoljom, do kojih je, navodno, došlo preko višegodišnjeg poznanstva sa Slavišom Kokezom, predsednikom Fudbalskog saveza Srbije.

Nakon saslušanja Kajmaković je pušten iz pritvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare