Foto: E-Stock_Caslav_Vukojcic; E-Stock; E-Stock/Koca Sulejmanovic; Filip Krainčanić/Nova.rs; arhiva

Dijana Hrkalović, Goran Papić, Ilija Milačić, Milorad Šušnjić, Dejan Milenković, Slobodan Malešić, Božidar Stolić, imena su nekih od visokih policijskih službenika i inspektora koji su u poslednjih godinu dana bili sumnjičeni ili optuženi za trgovinu uticajem ili zloupotrebom službenog položaja. Ipak, iako ih je srpska javnost optuživala za ozbiljna krivična dela, među kojima je i saradnja sa Belivukovim klanom, oni su na kraju završili na optuženičku klupu za mnogo "blaža" krivična dela, za koja imaju veliku šansu da budu i oslobođeni.

Već više od godinu dana licira se imenima ljudi koji sarađuju u policiju sa kriminalnim klanovima. Dijana Hrkalović, Goran Papić, Božidar Stolić, samo su neka od imena koja su povezivana sa Belivukovim klanom, a koji su, nakon velike medijske hajke, hapšeni. Ipak, poslednji uhapšeni, Slobodan Malešić, tereti se da je napravio sopstvenu kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala sticanje imovinske koristi.

Ovo su policajci i visoki policijski oficiri koji su uhapšeni u poslednjih godinu i po dana, ali nakon čijih hapšenja tužilaštvo nije moglo, želelo ili htelo da „zagrebe“ dublje.

Slobodan Malešić

Dosadašnji načelnik novosadske policije Slobodan Malešić uhapšen je juče po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zajedno sa policijskim službenikom u Prijepolju Ljubomirom Stanišićem, službenikom UKP Draganom Kovačevićem i privatnim preduzetnikom Dženanom Kujovićem, koji je vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Njima je danas određen pritvor do 30 dana, a na teret im se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja od 2018. godine do danas.

Kako je saopšto TOK, Malešiću, koji se tereti da je četiri godine bio organizator kriminalne grupe, stavlja se na teret da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

Malešić je od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe.

Dijana Hrkalović

Glavna zvezda tabloida više od godinu dana bila je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Nju su mediji optuživali a policajci ispitivali u vezi sa prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, atentata na njega, ali i zbog afere Jovanjica..

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ipak, nakon hapšenja u oktobru 2021. godine, Hrkalović je optužena zbog sumnje da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrege i procesuiranje kriminalaca, odnosno za trgovinu uticajem.

Hrkalović u sud dolazi iz kućnog pritvora, koji joj je prošle nedelje određen uz elektronski nadzor, kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra, a nakon što je njen advokat postao poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Sa njom su optuženi i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik PU Novi Sad Milorad Šušnjić. Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina. Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Milorad Šušnjić Foto:Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Hrkalovićka se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu. Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi“, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Dejan Milenković Bagzi, bivši načelnik Službe za posebne istražne metode UKP

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela. Optužnim predlogom Hrkalovićevu tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićeva je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Goran Papić

Goran Papić, nekadašnji zamenik načelnika SBPOK-a, uhapšen je marta 2021. godine u Beogradu, nekoliko meseci nakon što je na čelu MUP-a došao Aleksandar Vulin. Ranije, Papić je bio poznat policijski funkcioner koji je bez dana policijske škole vrtoglavo napredovao u MUP-u vreme vladavine Nebojše Stefanovića, a mediji su o njemu izveštavali i zbog brutalnog prebijanja Dejana Pejovića, vlasnika restorana „Jahorina“.

Goran Papić Foto: E-Stock/Koca Sulejmanovic

U Višem sudu u Beogradu u novembru prošle godine Papiću je počelo suđenje zbog trgovine uticajem.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Papiću se na teret stavlja da je u aprilu 2020. godine, mimo procedura, urgirao da se Marku Miljkoviću, sada osumnjičenom za organizovanje kriminalne grupe, odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil.

Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Suđenje Goranu Papiću, počelo je novembra prošle godine, a on je na prvom pretresu negirao krivicu za trgovinu uticajem, rekavši da je postupao po nalogu bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ilija Milačić

Bivši načelnik beogradskog UKP Ilija Milačić uhapšen je februara 2021. godine a pojedini mediji njegovo hapšenje su povezivali sa padom klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ilija Milačić Foto:Screenshot/Youtube/Studio B

Ipak, nakon nekog vremena ustanovljeno je da je Milačić priveden zbog odavanje službene tajne i to jednom beogradskom tabloidu, bliskom režimu. Naime, Milačiću se na teret stavljalo izvršenje krivičnog dela iz čl. 98 Zakona o tajnosti podataka, u periodu od aprila 2020. godine do trenutka privođenja.

„Milačić je imao službeni telefon na koji su mu stizale poverljive informacije iz policije i koje je prosleđivao glavnom uredniku portala ‘Objektiv'“, navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu a otkrio je KRIK.

Ovim je, kako piše, ugrozio „nacionalnu bezbednost, krivične i sudske postupke i suzbijanje krivičnih dela.

Inače, Milačić je priznao da je tabloidu slao podatke i nagodio se sa tužiteljkom Bojanom Đorđević da bude osuđen na sedam meseci kućnog zatvora. Istom presudom je Milačiću zabranjeno da radi u policiji narednih pet godina.

Međutim, nekoliko meseci nakon presude, Milačić je deo intervju Vladimiru Đukanoviću na portalu „Objektiv“, upravo onom sa kojim je imao dugu saradnju. Tokom gostovanja, Milačić se pridružio Đukanoviću, koji je tih dana iznosio brojne optužbe na račun ministra odbrane Nebojše Stefanovića, čiji kadar i čovek od poverenja je bio Milačić.

Još zanimljivije je to što je Milačić novembar 2020. godine unapređen “zbog postignutih rezultata u suzbijanju kriminaliteta i rasvetljavanju likvidacija” i preuzeo je Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP MUP.

Božidar Stolić

Inspektor za krvne i seksualne delikte u SBPOK Božidar Stolić uhapšen je juna 2021. godine po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Prema prvim informacijama medija tada, Stoliću se na teret stavljalo da je bitne informacije odavao vođi ozloglašenog kavačkog klana Radoju Zviceru i Veljku Belivuku.

Božidar Stolić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Njemu je pritvor ukinut u avgustu prošle godine, a onda je mesec dana kasnije, Stolić ponovo uhapšen, zajedno sa S. K. (47), B. S. (36), suspendovanog policijskog službenika, i M. K. (51), pripadnika BIA zbog sumnje da je izvršio prinudu u pokušaju na štetu jednog muškarca iz Požarevca.

Kako je tada saopštio MUP, oni se terete da su u periodu od 17. do 22. septembra prošle godine nekoliko puta boravili u ugostiteljskom objektu oštećenog i preteći mu pokušali da ga prinude da im proda ugostiteljski objekat za višestruko nižu vrednost u odnosu na stvarnu vrednost. Kada je oštećeni odbio, oni su mu, kako se sumnja, saopštili da više ugostiteljski objekat nije njegov već njihov.

U februaru ove godine, Božidaru Stoliću je počelo suđenje povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Stolić se na početku suđenja kratko izjasnio da nije kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Stolić je, prema optužnici, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih, Stoliću je Golubović obećao isplatu 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Na suđenju, Stolić je rekao da mu je sve namestio načelnik SBPOK-a Ninoslav Cmolić, koji je, kako je rekao, bio desna ruka Dijane Hrkalović.

U drugom slučaju, da je pokušao prinudom da preuzme ugostiteljski objekat od jednog Požarevljanina, čeka se potvrđivanje optužnice.

Predrag Lajić i Bojan Vasiljevski

Predrag Lajić, koji je bio načelnik Odeljenja za droge SBPOK, i Bojan Vasiljevski, koji je bio inspektor i v. d. šefa odseka za droge uhapšeni su dva dana nakon pada Belivukove grupe zbog sumnje da su pripadali grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i da su im pomagali posle izvršenog krivičnog dela, a na teret im se stavljaju udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Oni se sumnjiče da su pretresali stan S. S. i V. G. na osnovu sudske naredbe i tom prilikom nisu konstatovali u zapisniku o pretresanju stana da su pronašli pištolj marke „glok 19“, koji je neovlašćeno držan i bio sakriven u stanu.

Takođe, navodi se, i da nisu konstatovali da je u stanu pronađen novac, koji nisu oduzeli, niti su konstatovali u zapisniku o pretresanju stana da je pronađena određena količina novca.

Oni su optuženi prošle nedelje.

BONUS VIDEO: Koliko traju suđenja u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare