Foto:Zoran Lončarević/nova.rs; MUP Srbije; shutterstock

Sezona letovanja je u jeku, a veliki broj državljana Srbije uveliko se priprema ili je već na odmoru, najčešće van granica naše zemlje, stoga nije zgoreg podsetiti se šta smemo da iznosimo van zemlje.

Pripadnici Carina Srbije već godinana susreću se sa različitim situacijama na graničnim prelazima naše zemlje, od prevelike količine novca, preko egzotičnih životinja, umetničkih dela, lekova, pa sve do vrednog nakita. Međutim, često se na njihovom radaru nađu i građani koji, uglavnom zbog neinformisanosti, a ne iz zle namere, mogu biti zaustavljeni na graničnom prelazu ili im neke stvari mogu biti oduzete. Stoga, nije zgoreg podsetiti se šta je ono što smemo da nosimo van Srbije, u kojoj količini i na koji način.

Prtljag pun odeće natopljene kokainom, kokain, carina, aerodrom Nikola Tesla, tečni kokain
Foto: Uprava carina

Novac

U kontekstu aktuelnih godišnjih odmora, važno je imati u vidu da je iznošenje deviznih sredstava iz Srbije ograničen na 10.000 evra. Svaki iznos veći od tog, državljani naše zemlje mogu izneti isključivo uz dokaz o iseljenju.

Ukoliko je Srbija vaš izbor za odmor ove godine, treba znati da je unos deviza u Srbiju slobodan, a to znači da možete uneti novca koliko želite. Međutim, ukoliko je reč o iznosu iznad 10.000 evra (u bilo kojoj valuti), dužnost je da to prijavite.

Zaplenjeni novac izvađen iz sedišta na Horgošu Foto:Uprava carina

„Pitajte carinika da vam da da popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku. Važno je da to uradite jer ukoliko kasnije neutrošenim delom novca (iznad 10.000 evra) budete želeli da izađete iz zemlje, a nemate potvrdu da ste ga prethodno uneli, rizikujete da vam bude oduzet“, navodi se na sajtu Uprave carina.

Ukoliko ste strani državljanin u Srbiji, novac možete izneti u ova tri uslova:

  1. Uz potvrdu o unosu efektivnog stranog novca, koju izdaje carinska služba;
  2. Uz potvrdu banke da ste novac podigli sa devoznog računa ili štedne knjižice u banci u Srbiji;
  3. Uz potvrdu menjača da je novac koji iznosite stečen prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kratice u Srbiji;
Foto: Shutterstock

Takođe, unos i iznos platnih kartica u našoj zemlji je slobodan.

Cigarete i alkohol

Brojke kojih se iznova i iznova svake sezone prisećaju uživaoci duvanskih proizvoda pred svaki prelazak državne granice jesu one kojima je propisano koliko cigareta je dozvoljeno poneti sa sobom prilikom izlaska iz Srbije.

Govoreći o ručnom prtljagu, koji ne podleže naplati carine i čine ga svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, u njemu je dozvoljeno poneti 50 cigareta (2 i po kutije), 25 cigarilosa (3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda.

Ručni prtljag
Ručni prtljag; Foto: Chris Howes/Wild Places Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je reč o alkoholnim pićima, na sajtu Uprave carina navedeno je da je iz Srbije dozvoljeno izneti jedan litar žestokog, penušavog ili likerskog pića i litar ostalih vina.

Što se tiče drugih tečnih proizvoda, na istom sajtu se navodi da je dozvoljeno sa sobom imati po jedan parfem i toaletnu vodu do 50, odnosno 25 mililitara.

Takođe, u ručnom prtljagu se može naći i jedan laptop, pod uslovom da se ne radi o tek kupljenom uređaju.

Nakit

Iako carinici tvrde da imaju u vidu kulturološke razlike i činjenicu da strani putnici na sebi često nose više nakita nego što bi očekivali, postoje određene količine koje će se tolerisati. Reč je o količini i vrsti koja ne sugeriše da je nakit namenjen preprodaji.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Povraćaj PDV-a

Svaki putnik koji nema prijavljeno prebivalište u Srbiji, a koji je u poslednja tri meseca obavio kupovinu u iznosu ili preko 6.000 dinara, ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a.

Pročitajte još:

Povraćaj se vrši tako što putnik popunjava Obrazac ZPPPDV na lični zahtev i dostavlja originalne račune za kupljenu robu. Na sajtu Uprave carina napominju da carinski službenici samo vrše overu podnetog Obrasca, ali ne i povraćaj plaćenog PDV.

Lekovi

Lična apoteka je neizostavni deo svakog prtljaga, a posebno ukoliko na odmor odlazimo sa decom. Pitanje koliko je lekova dozvoljeno poneti jedno je od bezbroj koje pred takvo putovanje provejava. Pravi odgovor na njega jeste da u okviru ručnog prtljaga putnik može uneti ili izneti iz zemlje lekove za ličnu upotrebu kao i lekove za svog ljubimca u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju ne dužu od 15 dana.

Ilustracija Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

„Ukoliko se radi o većoj količini lekova potrebnoj za sprovođenje uobičajne terapije, koja ne može biti veća od one koja vam je potrebna za šest meseci u toku kalendarske godine, dužni ste da carinskom službeniku pokažete na uvid odobrenje nadležnog ministarstva (koje se izdaje na osnovu mišljenja izabranog lekara) za unošenje, odnosno iznošenje lekova za lične potrebe“, navodi se.

Kada je u pitanju lek za uobičajenu terapiju, a koji sadrži psihoaktivne supstance potreban je dokaz o neophodnosti korišćenja te vrste lekova u svrhu terapije i pakovanje koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza.

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci postali su sastavni deo života većine sugrađana, puno njih ih smatra ravnopravnim članovima porodice, tako da se više bez njih na odmor ne kreće.

Prilikom prelaska državne granice možete povesti do 5 kućnih ljubimaca, koji moraju biti zdravi, vakcinisani i čipovani, uz obavezan veterinarski sertifikat ili pasoš, a koji nisu namenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima. Ukoliko ljubimac spada u divlje, ugrožene ili zaštićene vrste, potrebna je dozvola Ministarstva zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar