Okruzni zatvor u Beogradu
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Krajem novembra, 14 zaposlenih u Okružnom zatvoru u Smederevu počelo je sa štrajkom glađu. Oni su o tome u pismenoj formi obavestili upravnika OZ Smederevo Gorana Pavlovića, direktora Uprave Dejana Carevića, ministarku pravde Maju Popović i predsednika Sindikata pravosuđa Srbije Zvonka Tomaševića, saopštili su iz Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u UIKS.

Razlozi ovog postupka, kako se navodi u saopštenju, leže u dugovremenim problemima koji postoje otkako je Goran Pavlović na čelu te ustanove, to jest poslednjih šest godina, o čemu su se zaposleni lično u više navrata obraćali pretpostavljenima u Beogradu čak moleći i za premeštaje u druge ustanove, ali nikada niko nije reagovao.

„Kako je situacija vremenom kulminirala, zaposleni su se u maju 2021. godine obratili direktoru Uprave Dejanu Careviću, ministarki Popović i premijerki Ani Brnabić sa molbom da se uključe u rešavanje njihovih problema“, navodi se. Oni su ukazivali nadležne u kojoj meri je situacija u ustanovi alarmantna i da svakog trenutka može eskalirati u sukob.

Kako su rekli svakodnevno su prisutne pretnje suspenzijama i otakzima od strane upravnika kao i pretnje, sukobi i uvrede između samih zaposlenih, jer je upravnik direktno uticao i pospešivao stvaranje nepremostivog jaza i nepoverenja između zaposlenih i još dalje od toga, stvorio je suprotstavljene strane koje su na ivici sukoba.

O brojnim zloupotrebama i nezakonitostima u poslovanju upravnika kao odgovornog lica ustanove postoje dokazi kojima raspolažu nadležni organi. Kako su naveli, oni će nastaviti da redovno obavljaju svoje radne obaveze, ali će odbijati hranu sve dok ne dobiju priliku da svoje probleme iznesu nadležnom u Ministarstvu pravde.

Bonus video: Bekstvo iz Alkatraza

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar