Nikola Radosavljević, Foto;Screenshot/RTS

Nikola Radosavljević iz sela Jabukovac kod Negotina, počinio je pre tačno 13 godina jedan od najvećih masovnih zločina na ovim prostorima, kada je, naoružan lovačkom puškom, izašao iz svoje kuće i krenuo nasumično da puca u svakoga na koga je naleteo. Tog 27. jula 2007, Radosavljević je ubio devet komšija i meštana sela, dok je troje teško ranio. Kao motiv zločina pominjalo se njegovo verovanje da je na njega bačena vlaška magija, a nakon hapšenja utvrđeno je da je neuračunljiv, zbog čega mu nije suđeno, već je automatski poslat u zatvorski sanatorijum gde se i danas nalazi.

Kako su mediji tada izveštavali, Radosavljević se kobnog dana, oko 17 sati, najpre posvađao sa suprugom i pretukao je, a potom otišao do bunara u dvorištu u nameri da skoči i izvrši samoubistvo. U tome ga je sprečio jedan komšija koji je uspeo da ga izvuče iz bunara povređenog, da bi se Radosavljhević potom vratio u kuću, uzeo lovačku pušku, a potom izašao na ulicu.

U Ulici albanske spomenice najpre je ubio Draginju (55) i njenog muža Branislava Borongića (57), potom Srđana Bađikića koji je imao samo 15 godina, te Branislava Badejevića (31), Jelicu Banković (37), Dragana Đorđevića (22), njegovog oca Veljka (58), babu Marinu (78) i taštu Aniku Čogrić (62).

 

Tada je teško ranio Jovanku Badejević (81) i Sinišu Bađikića (47) kojem je pred očima ubio sina jedinca Srđana.

Nakon toga je pobegao, a uhapšen je tek oko 1 sat ujutru i to na groblju svojih roditelja. Nakon hapšenja, on je sve vreme pričao da je zločin počinio jer je na njega bačena crna i vlaška magija, zbog čega je sud odmah naložio da se obavi neuropsihijatrijsko veštačenje. Pregledom je ustanovljeno da Radosavljević nije uračunljiva osoba, kao i da je verovatno godinama unazad bio psihički bolestan.

Po zakonu zbog toga njemu nije moglo da bude suđeno, već je poslat na lečenje u psihijatrijsku ustanovu u okviru zatvorske bolnice Centralnog zatvora u Beogradu, gde se i danas nalazi.

Drugi masakr u Jabukovcu

Davor Pernić i Maja Bađikić Foto:Privatna arhiva

Zločin koji je Radosavljević počinio dotad je bio nezabeležen u Srbiji, a mirno selo u okolini Negotina, ostalo je upamćeno kako poprište najvećeg masakra. Tako je bilo sve do aprila 2013., kada je Ljubiša Bogdanović iz Velike Ivanče kod Mladenovca, počinio još maasovniji zločin i ubio 13 svojih rođaka i komšija. Selo Jabukovac se međutim, ponovo našlo na stupcima crne hronike prošle godine, zbog četvorostrukog ubistva koje se dogodilo početkom Na salašu Velja Vrasna pronađena su tela Raje Kazimirovića (72), njegove majka Dragice (93), sestre Ljubinka Oprikić (76) i njene ćerke Dragane Jozeljić (53). Za ovo ubistvo osumnjičen je meštanin sela i lokalni auto-mehaničar Davor Pernić, koji je nakon hapšenja priznao zločin da bi posle nekoliko dana optužio za saučesništvo i Maju Bađikić, suprugu svog školskog druga. Bađikićeva je, uprkos negiranju da ima bilo kakve veze sa ubistvom, ubrzo uhapšena i protiv nje je pokrenuta istraga. Više tužilaštvo je protiv njih oboje podigla optužnicu po drugi put, jer je sud već jednom nalagao da se istraga dopuni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare