Zvanično 359, ukupno 791: Broj zaraženih bez ikakvog smisla

Društvo 20. jul. 202022:17 > 22:3127 komentara
Podeli:
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pokušali smo da saberemo broj novozaraženih u protekla 24 časa na osnovu saopštenja lokalnih Zavoda za javno zdravlje i kriznih štabova - i shvatili smo da je postalo nemoguće doći do pouzdanog rezultata, ali je još manje verovatno da će se poklopiti sa "zbirnim" podatkom koji u 15 časova objavi Republički krizni štab.

Da se podaci o broju zaraženih ne poklapaju, uskoro više neće biti vest. Danas se ponovila situacija od juče, pa da odmah rešimo dilemu: na „zvaničnih“ 359 novozaraženih, što je danas u 15 časova objavio republički Krizni štab, mi smo nabrojali 791 novog pozitivnog.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, međutim, odgovorio na pitanje koje je Nova.rs postavila juče, zajedno sa svojim čitaocima – kako to da je jučerašnji zvanični „presek stanja“ bio 396 novozaraženih, kada je prostim sabiranjem podatka iz saopštenja lokalnih Zavoda za javno zdravlje i kriznih štabova bio – 562.

„Ima tu raznih slučajeva, neki se vode kao pozitivni jer im još nisu stigli rezultati PCR testa, neki tek treba da se testiraju tom metodom da bi bili primljeni u bolnicu, a ima i onih koji se na po tri mesta testiraju, pa se pojave tri puta u rezultatima“, izjavio je Lončar i ponovio da su brojevi manje bitni, a da su prioritet – pacijenti.

Krizni stab
Zlatibor Lončar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar nije pojasnio kako je moguće da se neko „tri puta testira“ u toku jednog dana, ali je zato Nova.rs provela dovoljno vremena sa ljudima u redovima ispred „Torlaka“ ili kovid ambulanti da znamo da je fizički nemoguće stići na tri testa.

No, vratimo se podacima.

Večeras smo opet pokušali da saberemo podatke sa lokalnog nivoa i uporedimo ih sa „zvaničnim“ presekom. Podsetimo, u ponedeljak, 20. jula, Krizni štab je „prijavio“ ukupno 359 novozaraženih, ali naša računica opet kaže da su, izgleda mnogi krenuli tri puta da se testiraju, pa su skinuti sa evidencije – pošto naš „preliminarni“ rezultat kaže da je u poslednja 24 časa zabeležen 791 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Zašto je naša računica „preliminarna“

Najpre, nema podataka za Beograd, što je, prevedeno u broj stanovnika, isto kao da nedostaju podaci za trećinu Srbije. Ili, kao što je rekao dr Predrag Kon, „brojke nisu potpune i da nemamo izvučen broj pozitivnih u Beogradu po danima, jer je to iz mnogo razloga teško učiniti, ali imamo procente ‘klinički sumnjivih’ u odnosu na broj testiranih“.

Drugo, ne možemo da dođemo do podataka za Niš, Vranje i Leskovac – jedino što nailazimo je broj hospitalizovanih pacijenata.

Kako smo onda uopšte došli do 791 zaraženog u poslednja 24 časa? Tako što smo sabrali saopštenja koja stižu iz Šapca (52 novozaražena), Rasinskog (97), Moravičkog (35), Zlatiborskog *(167), Šumadijskog (115), Kolubarskog (16) i Jablaničkog okruga (21). „Iskopali“ smo i saopštenja Kliničkog centra „Vojvodina“ (187), grada Bora (5) i Bele Palanke (4). Dodajmo i grad Kraljevo *, gde je broj zaraženih porastao za 108 od juče.

Zašto pored nekih gradova i okruga stoje zvezdice?

Ne zato što se spremaju da zatraže nezavisnost, nego zato što se radi o rezultatima testova koji su pristigli za uzorke prikupljane u prethodnim danima, pa skupljenih u današnje saopštenje, što je posledica, između ostalog, i zastoja u radu laboratorije „Vatreno oko“.

Foto: N1

Da li je postalo besmisleno pokušavati da prebrojimo zaražene?

Na osnovu kojih podataka rade epidemiolozi, kada podaci o broju zaraženih pristižu „mestimično“, i kako koja laboratorija stigne da ih obradi?

Podsetimo da je pre tačno deset dana država morala samu sebe da demantuje oko broja preminulih: 10. jula „zvanično“ saopštenje bilo je da je preminulo 18 pacijenata, da bi se ispostavilo da je pravi „crni bilans“ – 20 žrtava kovida na taj datum.

To što novinari ne mogu da saberu podatke, što bi rekao jedan poznati kolumnista -ni po jada.

Problem je u tome što više niko ne može da izvede tačnu računicu, uključujući i softver Covid19 – „koristan alat“, kako ga je nazvala direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović, par minuta pošto je najavila reviziju podataka iz baze, „kao što se radi svuda u svetu“.

Koga li čeka uloga Revizora?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar