Prijepolje, Nelegalna gradnja, divlja gradnja, Zulfo Malagić, kuća, objekat
Zulfo Malagić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Zulfo Malagić je još jedan od meštana Prijepolja koji ima problem sa nelegalnom gradnjom. Svim institucijama se žalio na gradnju svog prvog komšije čiji se objekat nadvio nad njegovu kuću ali nigde nije naišao na razumevanje. Zabrinut je bezbednost svoje porodice, za budućnost svog sina, koji je osoba sa invaliditetom.

Zulfo Malagić je još jedan od meštana Prijepolja koji ima problem sa nelegalnom gradnjom. Svim institucijama se žalio na gradnju svog prvog komšije čiji se objekat nadvio nad njegovu kuću ali nigde nije naišao na razumevanje. Zabrinut je bezbednost svoje porodice, za budućnost svog sina, koji je osoba sa
invaliditetom.

Zulfo kaže da je Prijepolje mesto u kome može da gradi svako ko ima novac, i to bez ičega, dozvole ili bilo kakvog papira koji mu potvrđuje legalnost.

„Na svakom delu Prijepolja je tako. Ja živim na 150 metara od zgrade opštine, a prvi komšija, koji je imao kuću kao što je moja, bez ijednog papira i dozvole je sagradio obekat koji ugroževa moje domaćinstvo. Sada je tu ogroman objekat, napravili su apartmane, pet metara vazdušno su ušli u moj posed. Sa njegovog krova kiša i sneg padaju na moj, ali nikog to ne interesuje“, kaže za Nova.rs Prijepoljac Zulfo Malagić.

Prijepolje, Nelegalna gradnja, divlja gradnja, Zulfo Malagić, kuća, objekat
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Malagić kaže da već pola godine pokušava da pomoć i zaštitu dobije od nadležnih. Sve što je dobio su prazna obećanja, bez ijednog konkretnog postupka.
„Žalio sam se opštinskom veću, javnom tužiocu, inspekciji ovde i u Kraljevu kao i predsedniku Vučiću. On mi je odgovorio da je on predsednik države, da vodi državu i da je naložio opštini da ona to reši. Od tada je prošlo pola godine, idem svaki dan u opštinu, oni se ne izjašnjavaju. Iz Kraljeva su odgovorili da je gradnja mimo zakona i da opština to mora da reši. Obraćao sam se građevinskom inspektoru, sve što mi je rekao je da je podneta prekršajna prijava, to je sve što je uradio. Načelnik Opštinske uprave stalno ponavlja da ću dobiti odgovor al od odgovora ni traga ni glasa, svi ćute i aminuju kršenju zakona“, priča Malagić.

Gradnja je završena pre oko tri meseca, Zulfo se žalio dok je bila u toku, ali bezuspešno. Ponašanje lokalnih nosica vlasti ga je dodatno ponizilo.

„Kada se objekat završavao, opštinski većnici su dolazili „na rogove“, donosili su piće, da čestitaju i podržavali radove koji niti su po zakonu niti imaju bilo kakvu dozvolu. Situacija je takva da kada padne ledenica sa njihovog krova, moze da probije moj krov i ubije mene ili nekog od mojih ukućana. Moje dete je sa invaliditetom, kako će on sutra ovde da živi, to nikog ne zanima“, ogorčen je Malagić.

Prema svim nezvaničnim saznanjima naše redakcije, pored kazivanja Mujagića, izgrađeni objekat pokraj njegove kuće je nelegalan. Potvrdu tih tvrdnji zatražili smo i od nadležnih u Opštinskoj upravi Prijepolje.

Prijepolje, Nelegalna gradnja, divlja gradnja, Zulfo Malagić, kuća, objekat
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Jedini da sa nama na ovu temu razgovara bio je predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić. Kaže da, koliko je on obavešten, taj objekat nema građevinsku dozvolu.
“Koliko ja znam, radi se o tome da taj objekat niti ima dozvolu niti bilo šta. Inspektorima je bilo najlakše da napišu rešenje o rušenju i uklanjanju objekta ali se izvođač ogluši o to i nastavi da radi šta on hoće. Mi bi sada trebali da idemo na izvršenje, da angažujemo neku firmu za rušenje, uvlačimo se u problem bez
veze. U prethodnom periodu je to bilo očekivano ponašanje, mislilo se da će se odustati od te gradnje ali nije. Sada to rešenje klima negde u vazduhu jer nema ko da ga izvrši i onda objekat i dalje tu stoji. Ja sam rekao načelniku Opštinske uprave da zvanično odgovori na vaša pitanja”, kazao je za Nova.rs Babić.

Iako je načelnik Opštinske uprave Prijepolje Miodrag Ćubić, u usmenom razgovoru negirao istinitost Babićevih tvrdnji da objekat nema građevinsku dozvolu, zvaničan odgovor građevinskog inspektora govori drugačije.

„Postupajući inspektor je prilikom inspekcijskog nadzora kod investitora Halilović Asima, pokrenuo postupak zbog radova na nadogradnji i nadgradnji postojećeg stambenog objekta u ulici Hasana Jusufovića na katastarskoj parceli broj 1231/3 KO Prijepolje, započetih bez građevinske dozvole od nadležnog opštinskog organa. Doneto je Rešenje o rušenju br.356-2406/18. Rešenje o izvršenju br.356-2406/18, doneto 31.avgusta 2020.godine”, izjavila je građevinska inspektorka Opštinske uprave
Prijepolje Boca Gojak.

Bez obzira na rešenja o rušenju i izvršenju, postupanje po njima je izostalo, objekat i dalje visi nad kućom i glavom Zulfa Malagića.

BONUS VIDEO Skandal u Nišu: Došla da prijavi nelegalne, inspektor je poslao da se leči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar