žujović pokret
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Među potpsinicima otvorenog pisma kojim se, trenutno, više od 720 lekara ogradilo od Kriznog štaba i upozorilo da se nalazimo u javno zdravstvenoj katastrofi, nema pulmologa Dejana Žujovića koji je poznat kao oštar kritičar svih problema u srpskom zdravstvu. U izjavi za naš portal Žujović kaže da se slaže sa svime što su njegove kolege napisale, ali podseća da on već mesecima na to ukazuje i o tome javno govori, pa sada ne vidi potrebu da nešto zvanično potpisuje.

„Koliko dugo ja to već pričam. Što bih se potpisivao?“, objašnjava Žujović.

On smatra da ovakvo javno pismo suštinski ništa neće promeniti.

„Baciće ga u zaborav u roku od sedam dana. Bez nekih javnih nastupa i javne akcije ničega neće biti“, pribojava se Žujović.

On svoje kolege, potpisnike otvorenog pisma, pita koji su dalji konkretni potezi?

„Ok, skupili smo 2.000 potpisa i šta će da bude – ništa. Ima 30.000 doktora u Srbiji, treba 27.000 doktora da potpiše da bi oni krenuli da razmišljaju o tome. Pitanje je gde su lekarska udruženja i sindikati, zašto se udruženja ne javljaju?“, primećuje Žujović.

Naš sagovornik u svom stilu odgovara doktorki Dariji Kisić Tepavčević koja je konstatovala da potpisnici nisu dovoljno stručni i da nema eepidemiologa, imunologa i virusologa.

„Do sada smo imali epidemiologe, pa evo kakvi su nam rezultati“, konstatuje Žujović.

On ima i važnu poruku za svoje kolege koje su potpisale otvoreno pismo.

„Nemate kome da se pravdate, istina je na vašoj strani“.

Podsetimo, neformalna grupa lekara u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ocenjuje da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi, o čemu je pisala i francuska novinska agencija AFP.

Kao što je Nova.rs već pisala, lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare