Foto:N1

Nakon nedavnog incidenta u zrenjaninskoj Fabrici vode, u kojoj je u eksploziji teže povređeno dvoje radnika, u gradu čiji stanovnici već 16 godina nemaju pijaću vodu, ispostavilo se da situacija sa vodosnadbevanjem može da bude još gora.

Nakon što je zbog eksplozije na sistemu za hlorisanje vode, snabdevanje iz privatne Fabrike vode prebačeno na lokalno JP “Vodovod i kanalizacija”, dogodilo se više od trideset havarija zbog zastarelosti vodovodne mreže. Uz sve to, dan nakon ovog incidenta i radnici JP “Gradske toplane” oštetili su jednu od glavnih vodovodnih cevi tokom izvođenja radova na toplovodnoj mreži, što je pojedine delove grada ostavilo skoro 72 sata, u doba epidemije, bez kapi vode u cevima. Niko se od zvaničnika, međutim, nije dosetio da za to vreme barem obezbedi cisterne sa vodom. Umorni i kivni na nadležne, koji više od decenije ignorišu osnovna prava skoro 100.000 Zrenjaninaca na čistu vodu, građani su ponovo uputili brojna pitanja vlastima, nadajući se bar jednom odgovoru. Njihov apel prenosimo u celosti.

“Da podsetimo, grad Zrenjanin nema pijaću vodu gotovo 16 godina, i za to vreme JP ‘Vodovod i kanalizacija’ potrošačima isporučuje tehničku vodu koja se uredno naplaćuje kao pijaća. Prema budžetu za 2021. godinu za privatnu firmu ‘Fabrika vode’ izdvojeno je 112.000.000. dinara. Zašto nije toliko izdvojeno novca za JP ‘Vodovod i kanalizacija’ kako bi samostalno obavljalo delatnost prečišćavanja vode zbog čega i postoji. Postavlja se i pitanje zašto je snabdevanje vodom išlo preko privatne firme, koja nema upotrebnu dozvolu za distribuciju vode, a račune naplaćuje JP ‘Vodovod i kanalizacija’? Zbog ovog ugovora, menjan je i retroaktivno primenjen Zakon o ekspolataciji voda u Srbiji, čime je Srbija postala jedina zemlja u Evropi koja je dozvolila eksploataciju strateških resursa privatnoj kompaniji”, navodi se u saopštenju Udruženja građana ‘Stop kafileriji’, u kom se ističe da se nadaju i odgovorima na poitanja o samom radu ovog gradskog preduzeća.

„Koliko radnika je zaposleno i na kojim pozicijama od donošenja odluke zabrane zapošljavanja u javnim preduzećima? Koliko zaposlenih radnika i ima odgovarajuće kvalifikacije za obavljanje poverenih poslova? Koliko tužbi od smene vlasti 2012. godine ima Vodovod i kanalizacija? Koliku dobit je ostvarilo ViK od 2012. naovamo i koliko novih službenih vozila je za to vreme nabavljeno, i u koje svrhe? Da li JP ‘Vodovod i kanalizacija’ ima tehničke mogućnosti da obavlja posao oko obezbeđenja vodosnabdevanja grada? Da li JP ‘Vodovod i kanalizacija’ ima informacije o stanju vodovodne mreže i kad je poslednji put ta procena urađena, koliko novca je uloženo u istu infrastrukturu i s kojim rezultatima? Na to i ostala pitanja građani čekaju odgovore od nekog, jer očigledno da nadležni koji bi trebalo da daju odgovore na ta pitanja, ne osećaju potrebu da to urade“, navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima Nova.rs, i ovaj put, građani su, umesto odgovora, od nadležnih dobili samo tišinu i potpuno ignorisanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar