Fabrika vode Zrenjanin
Fabrika vode Zrenjanin Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Za 24. decembar oglašena je druga prodaja objekata i opreme za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. Izvršni postupak pokrenula je Erste banka protiv dužnika firme "Fabika vode".

Postrojenje je trebalo da isporučuje Zrenjanincima ispravnu vodu za piće, a pošto nisu ispunjene ugovorne obaveze, grad je letos raskinuo saradnju i od tada se traži novo rešenje.

Eko česma u zrenjaninskom naselju Bagljaš jedino je mesto u gradu sa prečišćenom i besplatnom vodom za piće. Svetozar Živković dolazi jednom nedeljno.

„To samo za kuvanje. Pijemo ovu iz prodavnice. Mi znamo da Vojvodina nema dobru vodu, da ima arsen dole i sve, ali to treba srediti. Koliko, par godina se radilo i ništa nisu uradili“, ističe Svetozar Živković.

Ono što je 2015. najavljeno kao rešenje, sada je na javnoj prodaji. Zrenjaninci će tako dočekati i 18. godinu bez ispravne vode za piće. Ekonomski analitičar Dalibor Bubnjević vidi tri moguća rešenja – raspisivanje nove javne nabavke, javno privatno partnerstvo ili stranog investitora.

„Najefikasnije bi bilo ako bi se uključila Vlada Republike Srbije i ako bi međudržavnim sporazumom pokušalo da se reši ovo na taj način što bi se uveo strani partner, jer bi se time zaobišli određeni problem pravne prirode na nacionalnom nivou, a dobilo savremeno svetsko rešenje“, navodi Dalibor Bubnjević, ekonomski analitičar.

U lokalnom parlamentu opozicija izražava bojazan da bi kupac mogao biti neko ko se ne bavi prečišćavanjem vode.

„Neko može tu da se bavi drugom vrstom posla, recimo farmom pilića, a da ‘Fabrika vode’ prosto više ne postoji na tom mestu. A grad je dao određena sredstva, dali smo zemljište“, poručuje Zoran Sandić, odbornik DSS-a.

Iz Gradske uprave su saopštili da su spremni da pregovaraju o svakom rešenju koje Zrenjanincima obezbeđuje ispravnu vodu, prenosi RTS.

Potencijalni kupac „Fabrike vode“ dobio bi objekte i opremu procenjene na 834,7 miliona dinara. Pošto se na prvu aukciju niko nije javio, za drugu prodaju početna cena je polovina procenjene vrednosti.

Bonus video – Reportaža – nema vode u Zrenjaninu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar