Žene u opštini Inđija, koje su pacijentkinje Doma zdravlja, jedinog u ovom gradu, sve do januara 2024. godine, a možda i duže, neće moći da obave ginekološki pregled, kontrole i lečenje jer u ovoj primarnoj zdravstvenoj ustanovi ne radi nijedan specijalista ginekologije.

Oftalmolozi, ORL specijalisti, radiolozi, internisti, logopedi, stomatolozi, ginekolozi… nekada su radili u svim domovima zdravlja u Srbiji, a danas je retkost pronaći primarnu ustanovu u kojoj je moguće obaviti sve ove preglede. U DZ Inđija, koji pokriva grad od preko 40.000 stanovnika, jedine pacijentkinje koje imaju mogućnost pregleda kod ginekologa, su trudnice, zbog kojih iz drugog grada, tri puta nedeljno, dolazi doktorka na zakazane termine.

Foto: Shutterstock

“Ako ste trudni zakazaćemo kod doktorke koja dolazi par puta nedeljno, a sistematskih pregleda nema do daljeg, jer nemamo ginekologa, doktor je na bolovanju. Zovite za dva meseca, možda će tada biti nekoga da radi preventivu”, rekla nam je medicinska sestra, koja se javila kada smo zvali ovaj dom zdravlja da se raspitamo za slobodan termin za sistematski ginekološki pregled.

Ginekolog samo privatno za 6.000

Pacijentkinje u Inđiji su očajne jer ne znaju kod koga da idu da provere svoje zdravlje, a da nije privatna praksa.

Pročitajte još:

“Bila sam nekoliko puta u domu zdravlja zbog ginekoloških problema, ali ništa nisam uradila jer nema nijednog ginekologa. Jedina doktorka, koje je do nedavno radila je dala otkaz, a jedini doktor je na bolovanju, tačnije on je postavljen za direktora, pa je svakako prestao da prima pacijentkinje. Sad dolazi samo doktorka za trudnice, tri puta nedeljno. Bila sam jednom kod privatnika, ali ne mogu da plaćam nekoliko hiljada svake nedelje, jer mi treba više pregleda, a u pitanju je zdravstveni problem koji zahteva duže lečenje”, priča Marija, pacijentkinja iz Inđije, koja je zamolila da ostane anonimna jer planira da nastavi lečenje u gradskom DZ, kad “zaposle novog ginekologa ili se stari vrati”.

Foto: Shutterstock

U državi koja je po statistikama u evropskom vrhu po smrtnosti od raka grlića materice, neophodno je da svaki dom zdravlja ima minimum jednog ginekologa, koji obavlja preventivne, tačnije sistematske preglede.

“Toliko govorimo o zdravlju žena, o beloj kugi, a šta ćemo kad nemamo u Inđiji doktora koji će nam voditi trudnoću, raditi opšte intervencije i osnovne preglede, a koliko su tek tumori zastupljeni. Šta da rade žene koje nemaju novca za privatne doktore?”, jedan je od komentara na mrežama, žene iz ove opštine.

Doktorka koju svi hvale, otišla je iz ove ustanove zbog prevelikog obima posla.

Foto: Shutterstock

“Ginekološkinja koja je radila u DZ imala je i do 60 pacijentkinja u smeni jer je dugo bila jedina, pa nije ni čudo što je dala otkaz”, kažu žene iz Inđije.

Pacijentkinje su revoltirane, posebno one kojima su potrebne češće kontrole, pa više puta mesečno, u zimskom periodu, moraju da putuju u drugi grad kako bi stigle do državnog lekara, ukoliko nemaju novca za privatnika.

Jedini ginekolog postavljen za direktora

Da apsurd bude veći direktor DZ Inđija dr Dragan Đorđević je specijalista ginekologije i akušerstva, međutim on ne dolazi na posao jer je, kako saznajemo, već duži period na bolničkom lečenju.

Foto: Shutterstock

“Imamo jednog ginekologa, doktora Đorđevića, ali on je direktor i na bolovanju je, u bolnici, a nema ko da ga menja. Neće se vraćati sigurno do januara sledeće godine, a možda ni tada. Imali smo jednu doktorku, ali je dala otkaz, a niko nije došao na njeno mesto. Zbog trudnica koje moraju na kontrole, dolazi doktorka iz doma zdravlja iz drugog grada, tri puta nedeljno, samo na zakazane termine. Sistematski se trenutno ne rade i ne znamo kada će ponovo moći pacijentkinje da ih obavljaju. Sigurno ne pre januara, sve vrste ginekoloških pregleda su na čekanju, osim trudničkih”, kaže izvor Nova.rs iz ove ustanove.

Naime, u Inđiji je registrovana samo jedna privatna ginekološka ordinacija, na koju su sada upućene sve žene u ovom gradu, koje mogu da priušte privatno lečenje. U ovoj ordinaciji sistematski ginekološki pregled, koji podrazumeva test Papanikolau, kolposkopiju i ultrazvuk, košta 6.000 dinara.

Preventiva bez lekara

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić je još u februaru ove godine izjavila da će domovi zdravlja, ako se angažuju u preventivnim pregledima, imati ključnu ulogu u srpskom zdravstvu, ali nije objasnila kako je ovakvo angažovanje moguće bez stručnih kadrova.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Iako je deficit specijalista u domovima zdravlja poznata činjenica, ministarka insistira na tome da se ove ustanove posvete prevenciji, koju nema ko da radi, pa je tako izjavila da pacijent koji na vreme otkrije bolest ima velike šanse da se izleči.

„Bolest koja se otkrije na vreme, lakša je i jednostavnija za lečenje, a u svemu tome ključnu ulogu imaju preventivni pregledi. Važno je da se domovi zdravlja angažuju u preventivnim pregledima, jer se često dešava, posebno kada je reč o skriningu dojke, da su to promene koje ne možete da napipate i zato su skrininzi važni, naročito ciljani. Važno nam je da podignemo svest građana o značaju skrininga, a pored dojke svakako su važni i skrininzi pluća, grlića materice, prostate i debelog creva“, rekla je tada ministarka.

Na naša pitanja o kadrovima u DZ Inđija i o Službi za zdravlje žena koja nema nijednog lekara, iz Ministarstva zdravlja i Opštine Inđija, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Zdravo misli – Važnost preventivnih pregleda kod žena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare