Iz ordinacije moje doktorke u domu zdravlja, izašla sam u šoku, pozitivnom. Uspela je u roku od nekoliko minuta da mi zakaže, u istoj ustanovi, internistu, laboratoriju, ginekološki pregled, ultrazvuk, a za mesec dana u Kliničkom centru endokrinologa i u KBC Zvezdara vaskularnog hirurga. I dalje ne mogu da verujem da ću sve to završiti do kraja juna i da ništa neću morati da platim privatno, kao što sam do sada bila primorana, ispričala je u razgovoru za Nova.rs Ljiljana Stojanović (44), iz Beograda, koja je u Domu zdravlja Stari grad doživela ono što pacijenti u našoj zemlji zovu “nemogućom misijom”. Naime, sa kilometarskog spiska potrebnih specijalista, nalaza i intervencija, zakazano joj je sve, sa terminima do mesec dana.

Više puta na našem portalu pisali smo o nepodnošljivim gužvama ispred ambulanti i praktično nepostojećim terminima za specijalističke preglede, kao i o pacijentima koji se “praznih ruku” vraćaju iz domova zdravlja, jer njihov izabrani lekar nije uspeo da im zakaže pregled.

Specijalistički pregledi za penzionere Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

“Dođite sledećeg meseca, sad je sve puno”, najčešći je odgovor lekara, koji ma koliko se trudili, ne mogu da dođu do termina za svoje obolele pacijente kojima je neophodan specijalista, kojeg u domu zdravlja nema.

“Evo Vam uput bez termina, pa pokušajte da nađete vezu”, takođe je jedan od učestalih saveta lekara u primarnim zdravstvenim ustanovama.

Prema proceni Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, našem zdravstvu nedostaje najmanje 10.000 medicinskog kadra, od kojih je čak 2.000 lekara, a upravo to je i glavni razlog zbog kojeg se na preglede kod specijalista čeka mesecima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog besomučnog čekanja na specijalistički pregled, magnetnu rezonancu, skener… ministarka zdravlja Danica Grujičić uvela je od 20. decembra 2022. novi sistem koji podrazumeva zakazivanje pregleda svakog dana, a ne samo do 5. u mesecu, kako je bilo do tada.

Pročitajte još:

Ipak i posle uvođenja novog sistema, lekari opšte prakse žalili su se da za obolele nema termina, jer u sekundarnim i tercijarnim ustanovama nema lekara koji bi primili veliki broj pacijenata, pa se raspoređuju na više meseci. Oni koji ne mogu, ili ne žele da čekaju, najčešće odlaze u privatne ustanove u kojima skupo plaćaju preglede, snimanja, nalaze, a neretko i operacije.

Međutim, naša sagovornica Ljiljana, prekinula je ovaj beznadežni niz bezuspešnih pokušaja zakazivanja specijalističkih pregleda, a nadamo se da njen slučaj neće biti usamljen.

“Zbog intervencije na grliću materice koja me čeka na leto, dobila sam spisak svih pregleda i nalaza koje moram da dostavim pre ulaska u operacionu salu. Kada sam videla sve te specijaliste i službe u koje moram da odem, zabolela me je glava i odmah sam počela da računam koliko će mi novca biti potrebno da sve to obavim privatno, jer državno nema šanse da išta uspem da zakažem”, priča ona.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, nije odmah odustala od državne ustanove.

“Doktorka kod koje odlazim već godinama u dom zdravlja je jedna divna žena, posvećena svojim pacijentima. Međutim, to nije dovoljno da bi se pronašao termin za pregled kojeg prosto nema i ona tu ništa ne može da učini. Kada sam joj pokazala spisak, pogledala me je upitno, kao da želi da kaže ‘pa da li ti stvarno misliš da je ovo moguće zakazati’. Onda je ušla u sistem i dala se u pretragu. Na moje, ali i njeno, veliko iznenađenje, uspela je. Prvo mi je zakazala snimanje pluća, laboratoriju, ginekološki pregled i ultrazvuk u domu zdravlja, a potom i endokrinologa u Kliničkom centru Srbije i vaskularnog hirurga u KBC Zvezdara za jun mesec, što znači da neću čekati duže od mesec dana”, sa osmehom priča Ljiljana.

Foto: Privatna arhiva

Poučena ranijim lošim iskustvom, za sve preglede i nalaze, spremila je novac.

“Zbog slične intervencije koju sam imala 2022., sam još u decembru 2021. pokušala da zakažem endokrinologa, ali doktorka mesecima nije uspevala da pronađe termin, pa sam sve obavila na privatnoj klinici. Sada zbog anestezije moram prethodno na pregled kod vaskularnog hirurga, a s obzirom da sam imala probleme sa štitnom žlezdom, neophodan mi je i endokrinolog. Bila sam ubeđena da ni sada neće uspeti da mi zakaže, jer jednostavno nema slobodnih termina kod ono malo lekara koliko ih ima. Svi datumi za preglede se popune brzinom svetla, jer je mnogo obolelih. Međutim, kada je doktorka videla slobodne termine, bila je presrećna, čini mi se srećnija od mene. Nije mogla da veruje da ih je našla tako brzo, u Kliničkom za vaskularnog, a onda i na Zvezdari na endokrinologiji. Tako da ću, prvi put posle mnogo vremena, sve specijalističke preglede obaviti uz knjižicu, a ne sa novčanikom u rukama”, zaključuje naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, uzrok nedostatka slobodnih termina za specijalističke preglede najčešće je u deficitu kadrova, a prema saopštenju Ministarstva zdravlja, srpski zdravstveni sistem je u manjku anesteziologa, specijalista opšte medicine, patologije, mikrobiologije, transfuzije, fizikalne medicine, palijativne medicine, pedijatrije, radiologije, medicine rada, medicine sporta i preventivne stomatologije.

BONUS VIDEO: Niški kardiohirurzi heroji inspirisali kolege: Dom zdravlja u Aleksincu sada radi vikendom i praznicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare