Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Potpisivanjem "Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju" Grad Užice i još osam opština Zatiborskog okruga obavezuju se da će do 2030. godine emisiju ugljen-dioksida i ostalih štetnih gasova smanjiti za 40 odsto. Lokalne samouprave se obavezuju da intenzivno nastave i prošire procese u oblasti energetske efikasnosti.

„Sporazum gradonačelnika za klimu i enregiju“, pokrenut je na inicijativu Evropske unije 2008. godine.

Potpisnici ovog sporazuma se obavezuju da će na teritoriji svog grada ili opštine sprovesti neophodne aktivnosti kako bi se povećala energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije. Značaj potpisivanja ovog sporazuma, pored toga što doprinosi povezivanju lokalnih i regionalnih centara, ogleda se i u poštovanju svih energetskih i klimatskih evropskih standarda.

Benefit potpisivanja sporazuma je i u tome što će potpisnici ovog sporazuma moći da sa svojim projektima učestvuju na međunarodnim konkursima koji se odnose na ovu oblast.

Pored Grada Užica, potpisnici sporazuma su i opštine Čajetina, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Arilje, Požega, Kosjerić i Bajina Bašta. Sporazum ne nameće nikakve nove takse ni fizičkim ni pravnim licima, a doprineće bržem donošenju Regionalnog akcionog plana i formiranju Centra kompetencija za energetsku efikasnost i životnu sredinu Zlatiborske oblasti.

Zlatiborski okrug na ovaj način ide ka cilju da prvi u Srbiji dobije status Zelenog regiona. Tako ulazi na listu svih gradova i opština Evropske unije koji su se obavezali da će smanjiti nivo ugljen dioksida za 40 procenata do 2030. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare