Foto:Nova.rs

Najduža gondola na svetu nalazi se na Zlatiboru i danas je zvanično puštena u rad. Reč je o panoramskoj gondoli, dugoj devet kilometara, koja će povezivati centar Zlatibora sa vrhom Tornik. Iako čak ni vremenski uslovi nisu bili sjajni, jer je napadao sneg, interesovanje je bilo veliko, pa se stvorio dugačak red. Pojedini su čekali i više od sat vremena da sednu u kabinu. 

Gondola na Zlatiboru puštena je u rad tri godine nakon što je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović pozvao stanovnike ovog mesta da učestvuju u radnoj akciji za njenu gradnju.

Stamatović, koji ne krije da je imao otvoreni sukob sa ministarkom Zoranom Mihajlović, kaže da je u tom trenutku to bio prkosni odgovor opštine Čajetina na odluku ministarstva građevine da im ne izda građevinsku dozvolu.

„Znali smo da smo u pravu, jer smo štitili državne i nacionalne interese. Zbog toga smo krenuli u sukob jer smo hteli da objasnimo da ministarka zloupotrebljava  svoj položaj i ne dozvoljava nam da dobijemo građevinsku dozvolu. A povrh svega je poklonila 2.200 hektara zemljišta privatnom licu. To je nevišeni kriminal u jednoj državi“, rekao je Stamatović.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Bivša ministarka građevine Zorana Mihajlović nije krila da je potez predsednika opštine Čajetina prilično ljuti, i predložila fazno dobijanje građevinske dozvole.

„Niste imali lokacijsku dozvolu, niste imali projekat, niste uradili ništa, nego ste samo rekli ja ću tu da gradim gondolu, dogovorio sam i nabavio sam od jedne firme opremu, spustio sam je na zemlju…to je neverovatno! I onda vršite pritisak na državu da vam da dozvolu. Može, ali fazno“, rekla je tada bivša minstarka građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Investiciju od 13 miliona evra, opština Čajetina je finansirala iz svog budžeta i kreditnim zaduženjem. Kako Stamatović objašnjava za N1, zahvaljujući gondoli povećaće se broj turista na Zlatiboru, a cilj je da za pet godina zabeleže milion posetilaca.

„Uprkos Nevernim Tomama da ćemo zadužili buduće generacije, skoro otplatili kompletni investiciju. Ostalo nam je sa ove godine vratimo još jedan deo kredita. Samo danas je prodato 1.000 karata. Znači za nekoliko sati gondola je prihodovala 10.000 evra“, kazao je Stamatović.

Gondola će prevoziti 1.200 putnika u satu, a vožnja će trajati 25 minuta, u jednom pravcu. Postoji ukupno 55 kabina sa po 10 mesta u svakoj. Međutim, zbog velikog broja ljudi koji su čekali i po sat vremena, reklo bi se da su izostala zaštitne maske i obavezna distanca.

„Nema vrte što čekam već pola sata i čekaću još sat. Došao sam zbog toga. Očekivao sam gužvu“, kaže Zoran iz Beograda. Za vožnju do Tornika i nazad odrasli turisti će morati da izdvoje 1.000 dinara, dok će karta za decu stariju od šest godina koštati 550 dinara. Stanovnici Čajetine će uz ličnu kartu imati popust, pa će za njih karte biti duplo jeftinije.

„Kad imate novca da odmor provedete na Zlatiboru, onda cena za vožnju gondolom nije skupa. Danas i onako odlazimo kući“, objasnio je Milan iz Novog Sada.

Prvih deset dana rad gondole će nadzirati predstavnici francuske kompanije od koje je kupljena oprema i koji su obučavali radnike. Zanimljivo je da predsednik opštine Čajetina najavljuje da će napisati i knjigu o tome „kako je najveća gondola na svetu“ napravljena uprkos opstrukcijama pojedinih institucija i aktuelnog režima.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare