Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Slika posečenih borova u centru Zlatibora obišla je Srbiju i izazvala brojne reakcije među kojima pozitivnih nema. Na parceli od nekoliko desetina ari, posečeni su četrdesetogodišnji borovi na čijem mestu će nići poslovno stambeni objekat. Meštani i turisti su razočarani prizorom a nadležni u lokalnoj samoupravi nisu želeli da govore na ovu temu niti odgovore na pitanje, da li je na Zlatiboru sve na prodaju. Jedini koji nije odbio novinarska pitanja je investitor koji kaže da da je parcelu kupio jer je bila na prodaju i da seča borova, po dozvoli koji je od nadležne inspekcije dobio, nije sporna.

Borovi u cenrtu Zlatibora, u blizini Specijalne bolnice Čigota, kao snoplje leže na zemlji, posečeni do poslednjeg. U vremenu kada su svima puna usta zaštite životne sredine, ekologiji i brizi o blagodetima prirode, poruka koju šalje slika sa Zlatibora, ruši sve. Zlatibor, koji u svom imenu nosi „bor“, po kome je ime i dobio, zaboravlja na prošlost, poreklo i tradiciju. Gradnja je uzela maha pa zeleno više nije u modi.

Gledajući tužnu sliku, klimaju glavom prolaznici, meštani su postiđeni a turisti razočarani.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Sramota me što sam Zlatiborac sad dok ovo gledam, ne treba mi da budemo Njujork. U redu da se gradi, sve razumem al zar nema parcela koje nemaju borove, ima ihaj koliko. Nema Zlatibor mnogo borovine, više je pašnjaka pa nam je naš svaki bor zlata vredan, ovo je decenijama raslo, sramota“, rekao nam je u prolazu Milutin.

„Bolje da ništa ne pričamo, katastrofa, dva dana gledamo šta se radi i ne verujemo. Samo nas nemojte slikati, ako im padne na pamet i nas će da sklone“, komentarišu obližnji prodavci.

„Žao mi je što sam se u ovom trenutku zatekao na Zlatiboru, dolazim ovde povremeno ali nisam se ovome nadao, nekako sam baš razočaran, da nisam ovo video možda ne bih poverovao. Naravno da treba graditi, tržište to diktira ali zašto uništiti ono na čemu se razvoj zasniva, prirodu. To je isto kao kada bi se na moru na plažama gradile zgrade. Borovi su najlepši ukras ovog mesta, turisti zbog prirode dolaze, mislim da Zlatibor seče granu na kojoj sedi“, rekao nam je Marko iz Kruševca.

Kako centar Zlatibora ne pripada Parku prirode Zlatibor, na čijoj teritoriji ovako nešto nije dozvoljeno, te je sve u nadležnosti lokalne samouprave, nadležnima smo se i obratili. Za sagovornika nam je predložena načelnica Opštinske uprave opštine Čajetina Milica Stamatović.. Posle dva dana odlaganja zbog zauzetosti, načelnica odbila da priča na ovu temu, bez objašnjenja.

Jedini voljan da govori, bio je investitor Aleksandar Marković, koji je zbog planirane gradnje stambeno-poslovnog objekta, posekao borove. Prema njegovim rečima, sudbinu posečenih borova je odredila odluka da se ova parcela proglasi građevinskim zemljištem.

„Ja sam parcelu kupio, jer je bila na prodaju i to kao građevinsko zemljište. Razumeo bih da je neko rekao da površina pod borovima nije na prodaju, kupio bih neku livadu, ovo je četvrti objekat koji gradimo na Zlatiboru. Ta parcela je definisana kao građevinsko zemljište, znači predviđena za gradnju, to je odluka lokalne samouprave. Čajetinska inspecija mi je dala građevinsku dozvolu, po kojoj je moja obaveza da na parceli bude 20% zelene površine i da u skladu sa brojem stambenih i poslovnih jedinica obezbedimo parking mesta. Da li će na tih 20% biti trava, tuje ili borovi, to nije važno, rekli su mi da je njima sve jedno da li ću ja da gradim zgradu ili na parceli da sadim jagode. Projekat je urađen u skladu sa građevinskom dozvolom, ja sam ispoštovao sve zahteve lokalne samouprave“, rekao je za portal Nova.rs Marković.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nažalost ova parcela nije usamljen primer gde se zbog gradnje seku stabla borova o čemu svedoče sveži panjevi. Između zdrada, koje su često uz same ulice, skoro da nema prostora. Najstarije zgrade na Zlatiboru, čija arhitektura je svedok prošlosti i pravi ukras Zlatibora, ostale su bez ambijentalne celine pa uz njih niču nove, “moderne”građevine.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ipak, da ima nade i razuma, svedoči primer gradnje, nedaleko od parcele gde će umesto borova nići višesprtnica. Svakako je neubičajen i redak za ove prostore ali vredan svake pohvale, pre svega investitoru koji je razumeo prave vrednosti kupljene parcele, te da je pogled kroz prozor lepši kroz borove grane, pa je na pločniku zadržao borovo stablo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare