Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Osvanuo je ponedeljak, prvi dan vanrednog stanja. Ulice u Srbiji su bile osetno praznije, ali je na njima ipak bilo penzionera, kojima je premijerka "zapretila" čak i policijskim časom i kaznama do 150.000 dinara. Kazne čekaju i one koji su dobili rešenje o samoizolaciji, i to do tri meseca zatvora. Ograničene su cene nekih osnovnih sredstava, kojih ovih dana ionako nema (rukavice, asepsol, hirurške maske, alkohol, rukavice). Ispitavali smo kako izgleda život u Srbiji u doba koronavirusa.

Pišu: Vojislav Milovančević, Ana Lalić i Aleksandra Petrović

Beograd prazan

U beogradskim megamarketima danas su značajno manje gužve, a u nekima se mogu videti prazni rafovi.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

U ugostiteljskim objektima je značajno manji broj ljudi, pa je očigledno da su restrikcije koje tiču rada kafića, barova i restorana uticale na to da danas gotovo nema gostiju u lokalima.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na ulicama prestonice, kao što je najavljeno, pojavila se vojska, koja reguliše javni red i mir i čuva bolnice.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Situacija je sablasna. Zabranjuju nam da budemo napolju, ali ja moram da izađem kako bih kupila neophodne potrepštine. Ne mogu da pravim zalihe, jer nemam dovoljno novca za to“, kazala nam učiteljica u penziji, Vera, dodajući da je vojska na ulicama ne plaši, ali da joj nije ni prijatno što je vidi.

Zbog pravila da se ne prave gužve unutar banaka, ispred njih su se formirali redovi građana. Redovi su formirani i ispred bankomata. Slična situacija je i ispred apoteka.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Saobraćaj je prvog dana vanrednog stanja značajno umanjenog inteziteta, na uglu ulice 27. marta i Kraljice Marije u doba dana, kad je inače „jutarnji špic“, primetan je manji broj automobila, a slična situacija je i na Novom Beogradu, gde gotovo da ne funkcioniše saobraćaj. Bulevar kralja Aleksandra je oko 9 ujutru bio sablasno prazan.

Foto: Nova.rs

U gradskom prevozu je značajno manje putnika, a primetno je da su i pojedini vozači autobusa počeli da nose zaštitne maske.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na ulicama se može videti veći broj građana koji nose zaštitne maske nego što je to bio slučaj prethodnih dana, ali ih značajna većina ljudi i dalje ne nosi.

Na prestoničkim ulicama značajno je umanjen broj građana. Centar grada je prazan, a slična je situacija i u drugim delovima Beograda. Mesta javnih okupljanja, kao što su parkovi, od danas su prazniji nego inače.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mada je stupanjem vanrednog stanja upućen apel penzionerima da ostanu kod kuće za vreme koronavirusa, čini se da jedan deo najstarijih sugrađana ne mari za preporuke države. Najstarijih sugrađana na ulicama prestonice prvog dana vanrednog stanja, nakon što im je upućen apel da ostanu kod kuće, manje je nego prethodnih dana. Međutim, čini se da se deo njih ipak oglušio o preporuke.

Sa jednim od starijih sugrađana razgovarali smo danas u jednom od beogradskih megamarketa i on nam je rekao od početka epidemije svakodnevno odlazio u nabavku i da se vozi gradskim prevozom. Interesantno, on je prvo naveo da ima 56 godina, da bi tek nakon nekoliko minuta razgovora rekao da je star 74 godine.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Sin mi je lekar i govori mi da ne izlazim napolje. Ipak, ja moram da izađem, jer nema ko drugi umesto mene da odlazi u nabavku. I moja supruga, koja je dve godine mlađa od mene takođe odlazi u kupovinu“, rekao nam je ovaj penzioner.

Uprkos preporukama države, najstariji sugrađani se mogu sresti i u javnom prevozu, kao i na autobuskim stajalištima.

Novi Sad: Nema maski, nema razdaljine, gužva na bankomatima

Prvi dan uvođenje vanrednog stanja Novosađani su mahom shvatili ozbiljno. Uprkos sunčanom danu, centar grada je bio skoro pust. Miletićev trg, Zmaj Jovina ulica, Dunavska i ceo centar Novog Sada danas su primetno opusteli i po njima su se mogli videti najviše građani koji rade u bankama i firmama koje se nalze u samom jazgru grada.

Gužve su, međutim, i dalje po prodavnicama i marketima, gde Novosađani i dalje masovno kupuju namirnice. Maske i zaštitne rukavice skoro niko ne nosi, niti se poštuje razdaljina između kupaca.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

– Bio sam u lokalnoj mesari u svakodnevnoj nabavci i u jednom momentu sam se našao okružen ljudima koji su se potpuno bespotrebno gurali, uprkos tome što se uslužuje po jedna mušterija. I ja i zaposleni smo zamolili ljude da se sklone i da će svi biti usluženi kad na njih dođe red, ali bez ikakvog rezultata. Na kraju sam se okrenuo i otišao – kaže Novosađanin Boris Blatnicki, ističući da više strahuje od glupog ponašanja okoline nego od virusa.

Identična situacije je i u velikom marketima po gradu, gde se police sa brašnom, uljem, testeninama, kućnom hemijom, toalet papirom, flaširanom vodom … dnevno i po nekoliko puta dopunjavaju.Većina kasirki izaposlenih u merketima nose zaštine rukavice, ali većina kupaca ne poštuje propisanu razdaljinu između drugih.

Gužve su i na bankomatima kao i u apotekama, gde većinom kontrolisano puštaju broj kupaca koji mogu istovremeno biti unutra.

Najveći problem je što zaštitnih maski i medicisnkog alkohola već danima nema ni u jednoj gradskoj apoteci, a masovno se kupuju vitamin, toplomeri i sredstva za podizanje imuniteta.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

– Imam troje osnovaca u kući i stariju majku koja je operisana pre godinu dana. Nedeljama sam pokušavala da kupim maske barem za njih, obišla sam sve apoteke u gradu, da bi ih na kraju nabavila od svoje frizerke! – kaže Gordana Ilić, napominjući da joj je laknulo zbog odluke o zatvaranju škola.

Kvartovska dečija igrališta su mahom pusta, a sem grupa srednjoškolaca koji su školske klupe zamenili onima po gradu, čini se da su i novosadski tinejdžeri shvatili ozbiljno mere opreza. Sveopšti utisak je da se u Novom Sadu u najvećoj meri ipak poštuje varedno stanje i mere opreza.

Međutim, oni kojima se odgovorno ponašanje sugrađana očigledno ne dopada su novosadski ugostitelji. Pojedini lokali su čak otišli toliko daleko da reklamiraju žurke “protiv virusa”, sa ograničenim brojem mesta na 99, uz obećanje da će svaki gost dobiti na poklon zaštitnu masku.

Foto: Ana Hegediš Lalic/Nova.rs

 

Kragujevac: Neuobičajeno mnogo građana na ulicama

Prvog dana vanrednog stanja, uvedenog zbog pandemije virusa korona, Kragujevčani se nisu baš ponašali  u skladu sa preporukama Vlade Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija. Tek po neko nosio je zaštitnu masku, a na ulicama je bilo dosta građana starijih  od 65 godina, koji su inače i najrizičnija grupa.   

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

 

Na ulicama je  bilo neuobičajeno  mnogo građana, s obzirom na to da je proglašeno vanredno stanje. Sa druge strane, kafici su bili prazni, a u  prodavnicama i ispred banaka čeka se u redovima.   

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevčanka srednjih godina , koja  je izašla iz jedne banke, kaže da je  ’’sve lepo organizovano’’. Ona za portal Nova.rs, objašnjava  kakva je procedura. ’’Prvo sam uzela broj, kao što svaki put  uzimam, ali sam svoj red čekala napolju. Unutra nema čekanja, dozvoljeno je da ispred svakog šaltera bude samo jedan  gradjanin. Svi službenici su imali masku i rukavice, tako da sam se osećala bezbedno’’.   

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Vesna Ivanović , prodavačica u jednoj trafici u centru Kagujevca, kaže da  su Kragujevčani od danas cigarete počeli da kupuju ’’na boks’’, što se odavno nije desilo i dodaje, da je od svih mušterija koje je imala danas, samo dvoje nosilo masku. 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U jednom trgovinskom lancu, obavezna je dezinfekcija ruku pre ulaska, a unutra, svi zaposleni nose rukavice. 

Osnovnih životnih namirnica ima, ali se toaletni papir i dalje kupuje ’’na veliko’’.

Preporuka da  se prilikom čekanju u redovima napravi  adekvatno odstojanje, primenjuje se po modelu preslikavanja.  Ukoliko ima odstojanja, onda i sledeći gradjani napravi isto odstojanje, a tamo gde nema, ide se prema starim navikama.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Podsetimo, u Srbiji je između nedelje i ponedeljka otkriveno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako je ukupan broj zaraženih porastao na 55.  Prethodne večeri, zbog širenja epidemije Kovida-19, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da na snagu stupa vanredno stanje u čitavoj zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram