Dragana Kostić, Ivanjica, žena moler, majstor
Dragana Kostić Foto: Privatna arhiva

Dragana Kostić iz Ivanjice trebalo je da bude učiteljica, ali to je, kako kaže, bila želja njenih roditelja. Završila je dve godine Učiteljskog fakulteta, međutim, to nije bilo za nju. Tražila je sebe u raznim poslovima, od trgovca, frizera, šminkera, masera, bila je vlasnik i salona lepote, ali je sebe pronašla u moleraju.

„Od supruga sam naučila taj zanat, ali i dan danas kada me kolege prvi put vide na gradilištu imaju predrasude, jer sam mlada. Prvo pomisle da sam arhitekta, neko od Nadzornih organa, ali kada shvate da ću raditi rame uz rame sa njima i krečiti, zavlada skepticizam“, kroz osmeh nam priča Dragana.

Prema njenim rečima, ona je jedina molerka u Ivanjici i čitavoj Zapadnoj Srbiji, a možda i u našoj zemlji. Njen alat su metar, špahtla, gletarica, četke i kanta sa bojama. Dragana razbija stereotipe o muškim i ženskim poslovima.

„Ono što muškarac može da uradi, žena može barem tri puta bolje. Mnoge kolege kažu da želim da se takmičim sa njima, ali to nije tako. Sposobnost je u našim glavama“, ispričala je ona za Nova.rs.

Ističe da je molerski posao veoma dinamičan i da joj ništa nije teško, iako radni dan počinje u šest ujutru, a završava se u devetnaest časova uveče.

„Kada sam učila ovaj zanat, kolege su mi govorile da mi, uslovno rečeno „treba tri fakulteta i snaga King Konga“, ali nije tako. Najvažnije je voleti posao koji radiš. To što muškarci rade na snagu, ja to činim na pamet“, rekla nam je ona. Njena želja je da jednog dana formira žensku molersku ekipu, kako bi stavila svima do znanja da su žene i muškarci ravnopravni, iako i njen primer to pokazuje.

Zapitali smo je i šta su joj hobiji, a ona odgovara da je veliki avanturista. Obožava životinje, vozi kvad po ekstremno nepovoljnim uslovima, a čitanje stavlja na prvo mesto.

„Imam doberma, napisala sam knjigu, ali neću je objaviti, verovatno nije došao trenutak za to. U njoj ima dosta mene. Povremeno pišem pesme. Volim brze motore i loše staze za četvorotročkaše“, rekla je sagovornica portala Nova.rs.

Dragana Kostić Foto: Privatna arhiva

Draganu smo pitali i kako izgleda jedan njen neradan dan, a ona kaže da, ukoliko je kuća raspremljena i poslovi obavljen,i može da se posveti sebi.

„Zimi je to vožnja kvadom, tokom leta šetnja, izlazak i čitanje. Volim da pročitam kriminalističke priče, knjige iz psihologije jer me zanima ljudski um. Oduševila me knjiga o lažovima, a mislim da je to gradivo studenata kriminalistike“, ispričala nam je ona.

Ona je podvukla, budući da ima dve kćerke, da se deci ne treba mešati u želje i izbore, kada je škola u pitanju.

Dragana Kostić Foto: Privatna arhiva

„Rekla sam im, ako želite da budete smećari – budite. Ne želim da one ostanu bez fakulteta poput mene, jer su meni roditelji rekli bićeš doktorka ili učiteljica, a treće nema“, kaže nam je Dragana.

Na naše pitanje da li u planu ima odlazak da radi u inostranstvu ona odgovara da čeka pravu ponudu. I ukoliko ona stigne, otići će.

„Mnoge vaše kolege su mi to pitanje postavljali i, uglavnom, govorili da ovde „teče med i mleko“. Dakle, ukoliko i kada me neko pozove i ponudi tri puta veću dnevnicu, otići ću iz zemlje. Želim da probam i rad u inostranstvu dok još imam snage, mogu to da radim, ali i dok me zanima ovaj posao“, navela je Dragana.

Dragana Kostić Foto: Privatna arhiva

Niko ne veruje da se žena bavi molerajem, evo sada sam u Novom Sadu na gradilištu i ljudi me posmatraju, isprva, čudno, ali, uglavnom, su pozitivni komentari, napominje.

Pre neki dan sam radila glet, što me podsetilo jer sam nekada davno pravila figurice za torte, istakla je Dragana o čemu svedoči i njena kreativnost. Pitali smo je, na samom kraju, koje je sledeće zanimanje kojim će se baviti i dobili smo odgovor:

„Verovatno ću otići u električare, jer je to lepo plaćen posao u Nemačkoj“, zaključila je ona.

Inače, ova „žena zmaj“ sa svojom molerskom ekipom ima ugovorene poslove tokom čitave sezone radova. Kada dođe zima, imaće, najverovatnije, više vremena za odmor, porodicu, ali i njene omiljene hobije o kojima nam je govorila.

Bonus video: Zena moler

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare