Foto:N1

Meštani sela Sepci i Saranovo, koja se nalaze na teritoriji opštine Rača, protestuju zbog komasacije, tj. ukrupnjavanja zemljišta. Oni su nezadovoljni jer ih, kako kažu, niko ništa nije pitao niti obavestio o namerama lokalne samouprave. Dok oni nameravaju da radikaliziju protest, u opštinskoj Komisiji za komasaciju tvrde da su zemljoradnici na vreme obavešteni o programu ukrupnjavanja parcela i preraspodele vlasništva.

Žitelji dva sela su protiv komasacije u njihovim atarima jer su sve odluke donete na brzinu, kako kažu i mimo znanja onih na koje se odnose.

U račanskim selima Sepci i Saranovo u komasaciji je 2.500 hektara zemlje. Odbornik vladajuće Srpske napredne stranke Saša Slavković ističe da je odluka doneta po hitnom postupku u opštini Rača i da nije bilo javne rasprave.

„Ja kao odbornik nisam bio upoznat sa tim, niti sam bio o bilo čemu obavešten. Materijal o komasaciji sam dobio pet minuta pre sednice. Kriva je vladajuća (njegova, prim.a) stranka, očigledno. Imamo problem sa komasacijom koja se radi nasilno i zadnjih par meseci je sam postupak te komasacije bez informacije građanima i upoznavanjem o radu komasacije“, kaže Slavković.

Vlasnici parcela kažu da su protiv komasacije jer im se niko nije obratio i informisao.

„Oni hoće da uzmu jedan deo naše zemlje, pet deset ari, ne znam koliko“, kaže Nenad Milovanović iz sela Sepci.

„Niko to nama nije objasnio, oko komasacije, kad će da počne ni kada ni šta će. Narod je dosta revolitiran kao što sam i ja isto“, kaže on.

Ljubomir Rašić iz sela Sepci smatra da komasacija nije obavljena po zakonu. „Nas niko nije pitao da li ćemo da radimo komasaciju ili ne. SO Rača je donela odluku da se radi komasacija u Sepcima i Saranovu. Mi smo o tome saznali posle donetih odluka. Bolju zemlju će dobiti oni koji su bliži vlastima“, tvrdi on.

Vladan Milošević iz sela Sepci kaže da su spremni da radikalizuju proteste. „Smatramo da ćemo biti oštećeni, i to je naše pravo. Ljudima je sumnjivo to što se o tome odlučuje dve nedelje pred izbore“, kaže on.

Predsednik komisije za komasaciju Nemanja Lugavac tvrdi da su meštani na vreme obavešteni i da nije bilo primedbi.

„Izvođač radova i komisija za komasaciju je održala zbor građana i u Sepcima i u Saranovu 6. oktobra 2019. na kojima je komasacija vrlo dobro prihvaćena. Dve nedelje pred izbore organizuju se neki zborovi, i vode se neke priče koje i imaju i nemaju veze sa komasacijom“, ocenjuje on.

Zemljoradnici se protive promeni međa i traže transparentnu komisiju za komasaciju.

„Moj paradeda je dvanaeste godine otišao u Solun, vratio se devetneste. Nije dao da se preoravaju međe. Ja kao njegov paraunuk nema pravo da to dozvolim“, poručuje meštanin Dragan Pavlović.

„To treba jedna ozbiljna, suptilna komisija da radi jako dugo. Da prvo upozna meštane sa problematikom koja ih očekuje, pa tek onda da se pristupi donošenju akata“, smatra Slavoljub Jevtić iz sela Sepci.

Opština Rača ima 20.000 hektara obradive zemlje, a upisanih 60.000 parcela. Njihova površina je od tri i po kvadratna metra do deset hektara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar