Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

Organizacija "Žene u crnom" organizovala je u petak akciju u Knez Mihailovoj ulici, kod Ruskog cara, pod nazivom "Ne vojom roku - da prigovoru savesti!"

Iz organizacije poručuju da kampanja za uvođenje obaveznog vojnog roka predstavlja „besmisleno i ciničnu propagandu“.

„U funkciji je militarizacije, patrijarhalne kontrole i straha. Predstavnici režima, saučesnici i akteri u ratovima 90-ih, zaboravljaju da je ogroman broj muškaraca odbio da bude sveden na topovsko meso i da na to neće pristati ni danas radi militarističkih pobuda režima!“, navodi se u saopštenju organizacije.

Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

Pravo na prigovor savesti priznato je 27. avgusta 2003. godine. Prvih 300 prigovarača savesti u septembarskoj klasi 2003. godine, podnelo je zahtev za civilnu službu i od tada se stalno povećavao broj prigovarača savesti.

Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

„Žene u crnom“ navode da je nekoliko razloga zbog kojih treba obustaviti kampanju za obavezno služenje vojnog roka.

Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

„Narodna skupština Republike Srbije usvojila početkom 2011. godine Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka. Ustavom je zagarantovano pravo na prigovor savesti, tako da nema mogućnosti uvođenja vojnog roka za one koji to ne žele, a oni koji žele mogu to da ostvare kroz dobrovoljno služenje vojnog roka. Ponovno uvođenje vojnog roka koštalo bi državu ogromna sredstva – umesto toga neophodno je ulagati novac u ljudsku bezbednost – zdravstvo, obrazovanje, zaštitu životne okoline, zaštitu žena od nasilja“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare