Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Žene i devojčice u Somboru ne osećaju se bezbedno u javnom prostoru, pokazuju rezultati istraživanja u kome je učestvovalo oko 400 žena i devojčica iz gradskih osnovnih i srednjih škola, udruženja i organizacija.

Učesnice ankete navele su da same prave strategije kretanja kroz grad i mesta koja će izbegavati kao i da prepoznaju određene zone, ulice i mesta u gradu gde imaju osećaj ugroženosti i nebezbednosti.

Mapirale su „nebezbedne“ javne prostore koji bi trebalo da budu prikazani na interaktivnoj mapi Sombora na zvaničnom gradskom sajtu i navele da nemaju poverenja u nadležne institucije već da same treba da brinu o svojoj bezbednosti.

PROČITAJTE JOŠ

Žene i devojčice koje su učestvovale u istraživanju dale su i predloge za unapređenje bezbednosti, kao što su obezbeđivanje adekvatnog gradskog osvetljenja, održavanje visokog i niskog rastinja u gradu i češće patroliranje policije.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Sombor – bezbedan grad za žene i devojčice“ koji je realizovan od oktobra 2022. do juna 2023. godine uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Bezbednost žena u javnom prostoru posmatrana je, ne samo u odnosu na njihovu fizičku bezbednost i zaštitu, već i osećanje sigurnosti i straha od nasilja.

BONUS VIDEO Građani Sombora blokirali put na sat vremena: Obećali im pontonski most, a dali im skelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar