Foto: Ivan Kuznetsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Crna Gora jedina je zemlja u Evropi kojoj za sada uspeva da nema nijednog zaraženog koronavirusom, za razliku od Srbije koja je pred odlukom o uvođenju vanrednog stanja. Čini se da se, u ovom slučaju, Crna Gora pokazala odgovornom i na vreme preduzela odgovarajuće mere.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori ima 69 testiranih tokom poslednja dva meseca. To je, navode iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, stopa od od 109,5 na milion. Pod nadzorom je 638 osoba.

Srbija, koja ima nešto manje od sedam miliona stanovnika i prema poslednjim podacima 46 zaraženih, testirala je ukupno 268 osoba – otprilike, 38 testiranih na milion stanovnika.

Iako nema zaraženih, u Crnoj Gori nema nastave. Zabranjeno je uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke sve do 2. aprila. Zabranjeno je okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

Posebne mere sprovode se na graničnim prelazima, gde se rigorozno kontroliše ulazak putnika.

Doktorka iz Instituta za rehabilitaciju „Simo Milošević“ u Igalu, čije je ime poznato redakciji, za Nova.rs objašnjava kako je „tajna“ najverovatnije u tome što Crna Gora ima poprilično manje stanovnika nego Srbija, pa su i sve mere lakše primenjive i bolje se kontrolišu.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Dodaje i da je njen utisak to da su zdravstvene službe u Crnoj Gori dobro koordinisane i da se preduzimaju sve moguće mere prevencije i zaštite.

Kaže da u njenoj ustanovi, koja, inače, prima i pacijente iz regiona na rehabilitaciju, trenutno nema nikoga iz inostranstva.

“Ukoliko se virus pojavi, mi već imamo spremne sobe za izolaciju. Pridržavamo se i svih higijenskih mera”, objašnjava sagovornica Nova.rs

Razgovor završava rečenicom: “Čuvajte se”.

Nova.rs razgovarala je i sa nekima koji su se odvažili da iz Crne Gore krenu put Srbije, sa Tivatskog aerodroma ispraćeni su rečenicom, kao da idu u rat – “Srećno u Beograd”.

“Opšti utisak u Crnoj Gori je da je situacija pod kontrolom, ali ne zato što nekom pukom srećom i dalje nemamo oboljele od koronavirusa, već što se ovom ozbiljnom situacijom bavi struka, odnosno organizovani i profesionalni timovi ljudi iz Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti”, priča za Nova.rs Bojana Komnenić, koja je inače zaposlena u jednoj PR agenciji u Podgorici.

Smatra da mere koje su donete, ipak, nisu previše oštre, jer ne bi trebalo da se dozvoli ponavljanje “italijanskog scenarija”.

“Vođeni situacijom koja se dešava u Italiji, donete su mere koje, za državu koja u ovom trenutku nema nijednog obolelog, mogu izgledati kao previše rigorozne. Ipak, mere su za svakog ko objektivno sagledava situaciju jedine ispravne u ovom momentu. Nadležni su svesni da se u maloj zemlji poput Crne Gore mora sprečiti vrlo realna mogućnost eksplozivnog širenja koronavirusa”, smatra Komnenić.

Dodaje i da o velikoj opasnosti govori činjenica da je, u ovom trenutku, pod nadzorom 638 ljudi, što je velika brojka naspram celokupnog broja stanovnika Crne Gore. Brojevi se menjaju iz sata u sat, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje.

“Upravo je ova institucija prva na liniji odbrane od koronavirusa u svakom smislu. Dok neumorno svakog dana kontrolišu ljude pod nadzorom i sve nove koji prolaze kontrole, preventivno i uvek na vreme informišu i celokupno stanovištvo”, ističe Komnenić.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Možda je tajna u tome što Crna Gora još odoleva koronavirusu upravo u odgovornosti tamošnjeg Instituta za javno zdravlje.

“Za 50 dana dali su 400 izjava i saopštenja. I to ne kada je stepen opasnosti postao velik, već od prvog momenta, kada smo o koronavirusu pričali samo kao epidemiji u Kini. Preventivno, pravovremeno, precizno, jasno i bez panike informišu svakog od nas, putem svim kanala komunikacije. Na ovom talasu ispravne komunikacije su i Vlada Crne Gore, Ministarstvo zdravlje i možda i najvažnije – mediji. Crnogorski mediji su zaista pravi partner u ovoj nimalo prijatnoj situaciji i gotovo da nema tekstova koji dižu paniku”, zadovoljna Bojana Komnenić je sveukupnom slikom i reakcijom isntitucija i medija u zemlji.

Čini joj se da je zbog takve atmosfere i odgovornosti preovladao i razum među građanima.

„Iako su u jednom momentu građani pohrlili i bez potrebe kupovali ogromne količine zaliha hrane, sveopšti utisak je da je razum sve savladao“, kaže

Na društvenim mrežama za dan se proširio apel #Ostanidoma i svemu su se pridružile javne ličnosti, influenseri i svi oni koji imaju bilo kakav pozitivan uticaj, podseća naša sagovornica.

„Naravno, i dalje postoje oni građani koji ne poštuju mere socijalne distance, ali zaista se nadam da ćemo svi zajedno, konstantnim apelima i to svesti na minimum“, zaključuje Komnenić.

Posebne mere na granicama

Ako želite da izađete iz Crne Gore, to nije problem, ali ako poželite da uđete u nju, mere su rigoroznije. Vlada Crne Gore detaljno je objasnila proceduru rada na graničnim prelazima u vreme opasnosti od širenja koronavirusa.

“Sanitarna inspekcija od 26. januara, sprovodi zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz Kine, Italije, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i drugih pogođenih područja i teritorija u skladu sa razvojem epidemiološke situacije, zbog pojave zarazne bolesti atipične pneumonije izazvane novim virusom (COVID-19). Sanitarna inspekcija zdravstveni nadzor vrši na svim graničnim prelazima nad putnicima koji dolaze iz Kine, Italije i drugih pogođenih područja i teritorija u skladu sa razvojem epidemiološke situacije”, saopštenpje iz Vlade Crne Gore, a prenose Vijesti.

Kažu da je zbog kompleksnosti situacije naložena koordinacija i sinhronizacija svih graničnih službi na graničnim prelazima, i pružanje pomoći, službenicima zdravstveno-sanitarne inspekcije, koji rade na graničnim prelazima.

“Granična policija vrši provere na graničnim prelazima, prilikom ulaska putnika u Crnu Goru”, saopšteno je. Policija uvidom u lična dokumenta putnika i na druge načine proverava destinacije na kojima se u proteklih 15 dana nalazio putnik i prikuplja informacije direktnim razgovorom sa putnikom.